Kraći radni tjedan, dvomjesečni godišnji, tjedan bez radnih sati: Radnik modernog doba

SRETNI su radnici zdraviji i produktivniji, a ono što bi poslodavac trebao učiniti da ih učini sretnima jest – tretirati ih kao ljude.

Kraći radni tjedan: Put kojim treba ići

Kako prenosi fastcoexist.com, znanstvenici sa sveučilišta južne Kalifornije na čelu s Alexandrom Michel, nedavno su u jednom istraživanju otkrili kako nesretni radnici najčešće obolijevaju od depresije i kronične nesanice te imaju veće šanse postati alkoholičarima ili razviti poremećaj u prehrani.

Iako svijet još uvijek najviše pokreće novac i mnogi su od nas rastrgani između dva posla ili zarobljeni u beskonačnom radnom danu, čini se da ljudi ozbiljno žale za vremenima kada je radno vrijeme bilo jasno određeno, vikend slobodan, kada se trošilo manje i kada smo imali više vremena za obitelj i prijatelje.



S obzirom da je to u današnje vrijeme gotovo nemoguće postići, neki poslodavci nude opcije kao što su kraći radni tjedan, dvomjesečni godišnji odmori i motivirajuća radna atmosfera.

Tjedan bez radnih sati? Još bolji put

Sve su to divne ideje, no ipak ne uspijevaju pogoditi srž problema. Svijet se neprestano mijenja, a s njim i zahtjevi prosječnog radnika. Danas se traži ljudskost i zadovoljavanje osnovnih egzistencijalnih potreba, a modeli "usrećivanja" radnika kao što su, primjerice, "team building", ljudima su nepotrebni, umjetni i najbitnije, lažni.

No, poslodavci imaju i drugih opcija.

Model poslovanja koji se krije pod imenom "tjedan bez radnih sati" u Americi je postao iznimno popularan. On propagira politiku rada u kojoj zaposlenik može doći na posao kad god želi, bilo to 8, 12 ili 14 sati. Poslodavci prihvaćaju ovaj model, jer tvrde da su radnici koji dođu naspavani i u vrijeme koje su sami odabrali, mnogo kreativniji od ostalih pa svoj posao obavljaju brže, koncentriranije i učinkovitije.

Pročitajte više