Kraljica Elizabeta II proslavila jubilej: Niz Temzu plovilo 1000 brodova

NAKON kraljice Viktorije, 60 godina na britanskom prijestolju na spektakularan način proslavila je i Elizabeta II. Obučena u bijelo, kraljica je povela nautičku paradu Temzom, što predstavlja vrhunac proslave dijamantnog jubileja.

Kraljica Viktorija svoj dijamantni jubilej proslavila je 1897. godine, a sadašnja kraljica tek je druga u povijesti koja se može pohvaliti sa 60 godina provedenih na prijestolju. Također, Elizabeta II. mogla bi za tri godine postati britanski monarh s najduljom vladavinom.

Iako je padala kiša, milijuni Britanaca izašli su iz svojih domova i pratili veliku paradu, što je potvrdilo visoku popularnost kraljevske obitelji, unatoč ekonomskoj krizi i teškom stanju u zemlji.

Veliku povorku sastavljenu od oko 1000 brodica predvodi brod pretvoren u kraljevsku barku u koju su smješteni kraljica, njen suprug Phillip te ostatak kraljevske obitelji. Proslava jubileja završava u utorak kada će se održati procesija kočija, a kraljica će se pojaviti na balkonu rezidencije u Londonu.

Pročitajte više