Kristijan Curavić predvodio "Pogled u plavo": U akciji izvađeno preko 25 tona glomaznog otpada



TIM OD tridesetak ronilaca i volontera ovog je vikenda u organizaciji udruge GUWAA izvadio preko 25 tona teškog glomaznog otpada na području biogradskog podmorja.

Od toga je izvađeno preko 15 tona raznih guma te ostalog krupnog plastičnog i željeznog otpada. Dosad je udruga GUWAA u svojih devet akcija iz mora izvadila preko 60 tona glomaznog otpada. Ova se akcija, pod imenom "Pogled u plavo", provodila 24 sata na različitim, otpadom zagađenim, lokalitetima, od pristaništa za trajekt do biogradske luke.

Najriskantniji dio akcije odvijao se u području morske benzinske postaje gdje se morski promet trajao bez prestanka te su predstavnici Lučke kapetanije i volonteri DVD Biograd n/M i iz agencije Škver tours aktivno koordinirali aktivnosti ronilaca pod morem. Usprkos intenzivnom morskom prometu ekipa ronilaca uspješno je uklonila preko deset tona glomaznog otpada samo s ovog područja te je ova biogradska akcija svojevrstan rekorder po ukupnoj količini izvađenih guma.



Akciju "Pogled u plavo" organizirala je udruga GUWAA (Global Underwater Awareness Association), na čelu s Kristijanom Curavićem te u suorganizaciji s Gradskim poglavarstvom Biograda na moru i Udrugom za zaštitu okoliša Hippocampus. Akciji su se priključili ronioci iz MORH-a, MUP-a, ATJ Lučko, klub za ronjenje na dah "2dive", udruga Hrvatska Mensa te Benjamin Turquin, zamjenik glavnog direktora za poslovanje s građanstvom Splitske banke.

Mnogobrojni su građani i turisti budno pratili ovu ekološku akciju, a pojedini su se građani Biograda n/M samoinicijativno priključili roniocima te puna dva dana pomagali u zbrinjavanju otpada. Biogradski gradonačelnik Ivan Knez izjavio je: "Akcija 'Pogled u plavo' tek je prvi korak u ekološkom zbrinjavanju glomaznog otpada na području Biograda, a osobno bih pozvao sve građane da prijave glomazni otpad na besplatan broj telefona 0800 0204 ili na www.recikliranje.hr te aktivno sudjeluju u sprječavanju daljnjeg zagađenja". 

Pročitajte više