Krivotvoreni Chagall plaćen sto tisuća funti ide na lomaču

Screenshot: YouTube

KAD JE jorkširski posrednik nekretninama Martin Lang 1992. kupio akvarel Marca Chagalla za 100.000 funti, vjerovao je da dobrim ulaganjem novca osigurao mirnu budućnost svojoj obitelji, prenosi britanski The Guardian.

No nakon dvadesetak godina akt u akvarelu koji se pripisivao Chagallu doživjet će, čini se, neslavnu sudbinu: prema naputku Chagallova odbora u Parizu i francuskom zakonu trebao bi biti spaljen. Lang je očekivao da će mu platno biti vraćeno uz potvrdu da je krivotvoreno ili će dobiti jamstvo da će biti obeštećen ako se naknadno ipak ustanovi da je riječ o originalu, no članovi Chagallova odbora, na čijem su čelu dvije umjetnikove unuke, su neumoljivi.

"Nisam imao pojma da bi itko mogao poduzeti takve ekstremne korake. Iz Odbora su mi odgovorili da je važno uništiti krivotvorena djela Marca Chagalla, no mislim da tako postižu pogrešan učinak i odbijaju ljude od nakane da im se obrate. Kako će se itko na to odlučiti znajući da će umjetničko djelo, ako se pokaže da je krivotvoreno, biti spaljeno ili uništeno?"

Gledajući popularnu BBC-jevu dokumentarnu seriju "One's Fake Or Fortune", prikazanu prošle godine i u programu Hrvatske televizije pod nazivom "Remek-djelo ili zlodjelo", sin 63-godišnjeg Martina Langa dobrovoljno je odlučio provjeriti autentičnost Chagallova akvarela, zadaću povjerivši voditeljima emisije Fioni Bruce i poznatom istražitelju umjetnina i povjesničaru Philipu Mouldu.

Zanimljivo je da je Lang sliku 1992. kupio po savjetu jednoga ruskog trgovca umjetninama koji je radio za uglednu aukcijsku kuću. I Philip Mould odluku Chagallova odbora smatra "barbarskom".

Marc Chagall bjeloruski je slikar i smatra sa začetnikom modernizma. Umro je 1985. u Francuskoj gdje je proveo veći dio života, a nedavno je njegovo djelo Troje akrobata prodano za vrtoglavih 13 milijuna dolara.

Pročitajte više