Ku Klux Klan i dalje aktivan: Uznemirujuć dokumentarni film o aktivnostima rasista u Americi

Foto: Vice 

AKO STE mislili da su ljudi u bijelim kapuljačama okupljeni oko zapaljenog križa stvar prošlosti, ovo će vas iznenaditi.

Novinari magazina Vice otputovali su u Memphis, glavni grad savezne države Tennessee kako bi intervjuirali članove Ku Klux Klana.

Njihovi razgovori sakupljeni su u dokumentarac nazvan "Trostruka mržnja" o rasizmu u Americi, a jedan segment opisuje događaj koji se dogodio 30. ožujka u Memphisu.

Lokalni članovi Klana, obučeni u bijele halje protestirali su protiv odluke gradskog vijeća da park Nathana Bedforda Forresta preimenuju jer to ime za sobom povlači mnoga pitanja.

Sam Forrest je kontroverzna ličnost: Neki smatraju da se radi o heroju Građanskog rata, no neki tvrde da se radi o nemilosrdnom trgovcu robovima i rasistu.

Osim u Memphisu, novinari su otputovali u obližnju državu Mississippi gdje su zatekli članove Klana kako se (uz paljenje križeva) druže u šumi.

"Ako mislite da ne postoje, Ku Klux Klan je i dalje vrlo aktivan u Americi", tvrdi novinar Rocco Castoro.

Snimljen je i još jedan prizor u Memphisu: Članovi Klana ponovno protestiraju protiv promjene imena parka, a vođa prosvjeda na megafon obavještava prolaznike: "Da nema bijelih Amerikanaca, crnje bi još uvijek brali pamuk u polju!"

Sve događaje pogledajte u videu: 

Pročitajte više