Legenda Crvenog jezera: Stanovnici Imotskog i danas iz dubine jezera čuju krikove

Foto: Press

CRVENO jezero jedno je od najdubljih jezera u Europi za čiji se postanak veže jedna od najstrašnijih i najtajanstvenijih legendi. Prema riječima direktora Turističke zajednice Imotskog Luke Kolovrata, ovaj kraj je specifičan i poznat po mnogim legendama, pričama o vilama i vilenjacima.

"Najpoznatija je legenda o Gavanu, koja kaže da je nekoć na ovom području bilo ogromno imanje tadašnjeg najbogatijeg čovjeka zvanog Gavan, koji je imao ženu Gavanicu, djecu i veliki broj sluga. On je maltretirao sve svoje sluge i ljude koji su mu dolazili. Da bi se uvjerio u njegovu oholost, jedne večeri se spustio anđeo prerušen u prosjaka i tražio od Gavana milostinju. Vrata mu je otvorila Gavanica, koja mu nije htjela dati ni jelo ni vodu. Anđeo je pitao Gavanicu boji li se Boga, a ona mu je odgovorila da se ona ne boji nikoga dok je njenog Gavana. U tom trenutku je zemlja zatutnjala, počelo je grmjeti, munje su sijevale, a cijelo Gavanovo imanje, Gavan, Gavanica i djeca su potonuli u zemlju koja se otvorila. To je mjesto današnjeg Crvenog jezera. Stanovnici Imotskog znaju reći da se i danas čuju krikovi Gavana i Gavanice iz dubine jezera", rekao je Kolovrat. On dodaje da je Crveno jezero, bez obzira na pomalo zastrašujuću priču o Gavanu, jedan od bisera Imotskog.

Tijekom 1998. godine jezero je istraživalo pedesetak speleologa velike međunarodne ekspedicije, no unatoč svemu, konačna dubina jezera još nije utvrđena.

Pročitajte više