Lokacije iz "Igre prijestolja": Britanski Radio Times nahvalio Dubrovnik, Split i Klis

Foto: Press, YouTube

DUBROVNIK, Split, Trsteno i Klis lokacije su koje svaki obožavatelj "Igre prijestolja" mora posjetiti, piše britanski Radio Times. Osim kratke povijesti svake lokacije koju preporučuju, opisuju i scene koje su snimljene na pojedinoj lokaciji.

Tvrđava Lovrijenac

Britanci pišu o povijesti tvrđave, kako je izgrađena zbog opasnosti od napada Mlečana. Posjetiteljima otkrivaju da se mogu popeti po 175 kamenih stuba te vidjeti gdje se održao turnir u čast kralja Joffreyja, kao i gdje je Cersei Lannister razgovarao s Petyrom Baelishom u drugoj sezoni.

Tvrđava Minčeta

Na najvišoj točki Dubrovnika stoji impozantna kula s prekrasnim pogledom na grad, piše Radio Times. Ovo mjesto predstavlja zidove Kuće neumirućih, gdje Khaleesi obilazi vanjske zidine pokušavajući pronaći ulaz. Fanovi mogu proći visokim zidom iznad grada i vidjeti narančaste krovove King's Landinga.

Arboretum Trsteno

Bujni vrt sa spektakularnim pogledom na Jadransko more, udaljen 20 minuta od Dubrovnika, izgrađen je krajem 15. stoljeća. Ovdje su snimane sve scene koje prikazuju vrt kraljeve palače, primjerice ona u kojoj Lord Varys i Olenna postaju saveznici nakon razgovora o dobrobiti Sanse.

Dioklecijanova palača

Split je mjesto na kojem su snimanje mnoge scene u kojima se pojavljuje Daenerys. Radio Times piše da je ovdje njen tron, tu trenira zmajeve, ali tu je i mjesto na kojem deseci robova okupljenih oko vatre raspravljaju trebaju li se boriti za nju.

Tvrđava Klis

Ovdje Daenerys napada Meereen, najveći od tri grada s robljem u četvrtoj sezoni. Britanci pišu kako je ova impozantna tvrđava s panoramskim pogledom na dolinu i grad ispod nje, bila mjesto stolovanja hrvatskih kraljeva. Planinari koji se popnu na vrh mogu vidjeti mjesto na kojem je Khaleesi odgovorila pravedno na nepravdu, pribijanjem bivših vladara grada na križ. 

Pročitajte više