Mac slavi 30. rođendan: Kako je Apple mijenjao svijet tehnologije

Foto: Wikimedia Commons; Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI je dan prije 30 godina kompjuterski genij Steve Jobs javnosti predstavio svoj Macintosh 128k.

U posljednja se tri desetljeća Apple sigurno i uz veliku pratnju i podršku medija uspinje prema statusu tehnološkog giganta kojeg danas svakako zaslužuje.

Na današnji ćemo se dan stoga prisjetiti nekih modela Macova koji su Jobsa proslavili, ali ga i postavili u središte brojnih kontroverzi, optužbi i kleveta.

1. Macintosh 128k bio je prvi kompjuter s današnjim prepoznatljivim Mac imenom. Predstavljen je prvi put tijekom treće četvrtine utakmice Super Bowla 1984. godine. Reklamu vrijednu 900 tisuća dolara režirao je Ridley Scott.

Opisan kao "nevjerojatno dobar kompjuter za sve nas" Macintosh je bio osobno računalo za one koji ne žele ispisivati kodove, imao je grafičko sučelje i mogućnost igranja jednostavnih igrica poput šaha.

Apple je prodao 70 tisuća primjeraka u samo četiri mjeseca, prije no što je predstavio jačeg nasljednika, Macintosh 512k, koji se pojavio iste godine u rujnu.

2. Macintosh Portable bio je prvo prijenosno računalo s baterijom iz Applea, a pojavio se 1989. godine. No, iako će Apple kasnije voditi na tržištu laptopa, Portable je bio potpuni promašaj.

Portable je, između ostalog, bio preskup, pretežak i predebeo te je njegova proizvodnja prekinuta već tri godine nakon premijernog puštanja u prodaju.



4. Appleovi proizvodi uvijek su bili skuplji od svojih konkurenata, no novi Mac koji je tada slavio 20. godišnjicu bio je jednostavno preskup za ono što je nudio (iako je besplatna dostava bila uključena).

20th Anniversary Mac bio je izrađen kao nijedan drugi kompjuter: imao je ugrađene Bose zvučnike, metalik boju, bežično upravljanje, TV prijemnik, tipkovnicu s kožnom presvlakom te 12-inčni LED ekran.

Iako mu se predviđala odlična budućnost, proizvodnja je prekinuta nakon samo jedne godine.



7. iMac G4 je iznutra bio samo jedno poboljšanje G3-ja, no njegov vanjski izgled učinio ga je jednim od najintrigantnijih kompjutera ikad napravljenih.

I Appleov software je također bio uzbuđujuć: predstavljeni su iLife i iTunes kao dijelovi novog operativnog sustava Mac OS X 10.1 kojim je Apple pokazao sklonost minimalizmu.



8. Kao odgovor na optužbe da su im proizvodi preskupi, Apple je 2005. godine ponudio Mac Mini. Prodavao se bez tipkovnice, miša i ekrana, a predstavljao je "tranzicijsku fazu" za PC korisnika koji se želi upoznati s Macom, piše International Business Times.


U devet godina postojanja Mac Mini se pokazao kao višenamjenski uređaj te još jedna stepenica u Appleovom uspjehu.

9. Mišljenja o novom MacBook Airu bila su 2008. godine podijeljena: jedni su ovaj prekrasni i ultratanki laptop vidjeli kao budućnost kompjutera, dok su drugi žestoko prigovarali zbog visoke cijene Aira te samo jednog USB porta.

Kao što to inače biva u tehnološkoj industriji, Air je ostavio mnogo prostora nadi u sljedeće Appleove proizvode. Tri godine kasnije, 2011., Air dolazi u dvije veličine te s poboljšanim hardwareom i softwareom, a konkurencija pokušava uhvatiti korak s Jobsovim postignućem.



10. Kao i mnogo puta prije, Apple je novim Mac Pro-om prošle godine ponovno predstavio nešto sasvim novo. Cilindrični izgled ovog kompjutera podigao je mnogo prašine, a namijenjen je profesionalnim filmašima, fotografima i glazbenicima. Velik mu je plus svakako mogućnost koja korisnicima dozvoljava da većinu unutarnjih komponenti Mac Pro-a sami zamijene ukoliko im se njihove performanse ne sviđaju.

Apple iza sebe ima vjernu vojsku fanova diljem svijeta koji budno prate svaki potez ove tvrtke, pa čak i spavaju na pločnicima pred Appleovim trgovinama u iščekivanju novih proizvoda, no čak i njeni najveći protivnici i zagovornici PC-ja moraju priznati da je tvrtka Stevea Jobsa već nekoliko puta potpuno mijenjala tehnološki svijet kakav smo dotad poznavali.

Pročitajte više