Majstor akta u Hrvata: Otvara se izložba "Jozo Ćetković: Fotografije"



KROZ izbor 130 djela iz četiri najznačajnija autorska ciklusa - portreti, aktovi, masline i kamen - nastalih u periodu od 1961.- 1981., Muzej za umjetnost i obrt, u formi retrospekitive, predstavlja opus Joze Ćetkovića (Stari Bar, 1940. - Zagreb, 1986.).

Jozo Ćetković završio je Školu primijenjene umjetnosti u Zagrebu 1961., kad započinje i njegova intenzivna izlagačka aktivnost. Samostalno izlaže u Zagrebu, Beogradu, Nišu, Bjelovaru, Titogradu, New Yorku, Torinu... Prve nagrade, što za pojedinačan rad, što za kolekciju fotografija osvaja u Krškom i Beogradu (1962.) te u Zagrebu (1966. i 1967.). U Muzeju za umjetnost i obrt izlaže 1970. godine. Likovna kritika Jozu Ćetkovića označavala je kao stvaraoca koji u hrvatskoj fotografiji zauzima posebno mjesto, autora čija djela ulaze u antologiju naše fotografske umjetnosti.

U fotografskom opusu Joze Ćetkovića tema akta je dominantna, neprestano joj se vraćao i obrađivao je u stilski homogenim ciklusima, ali izložbu njegove fotografske ostavštine od ovog utorka možete pogledati u MUO. Za Ćetkovićev je izričaj karakteristična tehnika foto-grafike: postupnom obradom negativa eliminirao je polutonove.

Izložba "Jozo Ćetković: Fotografije" otvara se 13. studenoga 2012. u 19 sati. Na njoj će biti predstavljen izbor od 130 djela ovog umjetnika nastalih u razdoblju od 1961.-1981. godine, a brojna ulaze u antologiju fotografske umjetnosti u Hrvatskoj. Autorica izložbe je Dubravka Osrečki Jakelić, muzejska savjetnica, voditeljica Zbirke novije fotografije MUO. Izložba ostaje otvorena do 9. prosinca 2012. 

Pročitajte više