Maneken beskućnik: Danju pozirao za "Vogue", a noću spavao na ulici

Screenshot: YouTube

S POSLOM u modnoj industriji svi automatski povezuju glamur, lude tulume, skupocjenu odjeću i raskalašen život u nekoj od prijestolnica mode, no 56-godišnji maneken Mark Reay dokaz je do su sve naše predrasude krive.

On je maneken, glumac i fotograf koji je živio u New Yorku i nosio revije na razvikanim tjednima mode koji su privlačili najbogatije ljude na svijetu. U to vrijeme Mark je bio beskućnik.

Za New York Post ispričao je da je čak šest godina noći provodio i vreći za spavanje na vrhu jedne od zgrada na Manhattanu. U to je vrijeme surađivao s najpoznatijim modnim dizajnerima, a njegovo lice publika je mogla vidjeti u filmovima i serijama. Nitko nije slutio da se on svake noći uvlači u vreću za spavanje.

Oni koji su ga sreli nisu mogli ni pogoditi da je beskućnik, a samo su njemu najbliže osobe znale i kakvim uvjetima živi. Trudio se uvijek izgledati uredno i čisto te je puno brinuo o svom izgledu.

Kad je ostao bez doma, Mark je već imao dugu karijeru kao maneken, jer se time počeo baviti nakon fakulteta. Tijekom dvadesetih godina živio je u stanovima koje je dijelio s drugim manekenima u Milanu, Parizu i Madridu dok je nosio revije za modne kuće Versace, Moschino i Missoni. Zarađivao je samo deset tisuća dolara godišnje, jer se primjerice pojavljivanje u francuskom Vogueu plaćalo tek 60 dolara. Mark tvrdi da mu je to bilo dovoljno za život, a budžet je "podebljavao" pojavljivanjem u serijama. Tako se pojavio u prvoj sezoni serije "Seks i grad".

Živio je u garsonijeri u New Yorku, iz koje se morao iseliti zbog rušenja zgrade. Za iseljavanje je dobio 30.000 dolara koje je potrošio na odmoru u Rio de Janeiru, gdje je počeo raditi kao fotograf.

Prvi je put prespavao na ulici tijekom odmora na Francuskoj rivijeri. Namjeravao je zaraditi fotografirajući bogate ljude na odmoru, no nije zaradio dovoljno ni da plati hotel. Kad se vratio u New York, nije imao novca za stanarinu, pa se odšuljao na krov peterokatnice u East Villageu, u kojoj je živio njegov prijatelj pa je imao ključ. Prekrio se ceradom, a malu nuždu je obavljao u plastičnu bocu. Tvrdi da se čak dobro naspavao.

"Nisam mislio da ću tu spavati sljedećih šest godina, ali to se na kraju dogodilo. Nitko nije primijetio da spavam tu, čak ni moj prijatelj koji je živio u zgradi. Pazio sam da ga ne sretnem na stepenicama", ispričao je.

Cijelo to vrijeme je radio, bio je fotograf na Tjednu mode, glumio je u seriji "Dobra žena" i filmu "Ljudi u crnom 3". Čak se pojavio u reklami za Chanel koju je režirao Martin Scorsese.

Za posao se spremao u javnim toaletima, gdje se oblačio, brijao i prao zube. Išao je redovito u teretanu, gdje se tuširao i čuvao odijela i glačalo. Zbog posla je imao i mobilni telefon te zdravstveno osiguranje.

Iako mnogi ne mogu zamisliti da tako žive, Mark se naviknuo. Tvrdio da je imao prekrasan pogled na Manhattan, a kad su vremenske prilike bile loše prijatelji bi ga pozvali da spava kod njih.

Preokret je donijelo ponovno povezivanje s prijateljem, austrijskim redateljem Thomasom Wirthensohnom 2010. godine. Ispričao mu je da je beskućnik, pa su zajedno snimili film o njegovom životu. Premijera filma pod nazivom "Homme Less" bit će u New Yorku 7. kolovoza. 

Pročitajte više