Marihuana ponovno predmet istraživanja: Parovi koji puše zajedno - ostaju zajedno?

Foto: Shutterstock
 
NOVA istraživanja o utjecaju marihuane na život i zdravlje navodno pokazuju da parovi koji zajedno koriste marihuanu imaju veće šanse da ostanu zajedno. Marihuana, naime, ako je vjerovati tvrdnjama znanstvenika sa sveučilišta Yale, smanjuje nasilno ponašanje i pomaže u uspostavljanju ravnoteže u vezi, prenosi Atlanta Journal.
 
Istraživanje je, uz znanstvenike sa sveučilišta Yale, provela i skupina znanstvenika i istraživača sa sveučilišta u Buffalu, a uključena su ukupno 634 para u razdoblju od 1996. do 1999. godine. Svi su parovi bili u procesu dobivanja dozvole za vjenčanje, a o svom su životu redovno izvještavali istražitelje putem upitnika.
 
Tijekom prve godine braka 37,1 posto muževa počinilo je neku vrstu nasilja nad svojim suprugama, a uglavnom se radilo o udarcima ili davljenju. Nakon toga ispitano je koliko je ispitanika u tom periodu koristilo marihuanu ili alkohol. 
 
Suprotno početnom mišljenju znanstvenika, čini se da marihuana ima sasvim drugačiji utjecaj na ponašanje supružnika. I ne samo to. "Velike su šanse da parovi koji zajedno puše ne dijele samo tu naviku već, puno više od parova koji zajedno uživaju u alkoholu, dijele i sličnije stavove, životne vrijednosti, interese i društvene krugove, a to je još jedan od razloga ravnoteže takvih veza koje u pravilu imaju i duži vijek trajanja", složili su se znanstvenici sa sveučilišta u Buffalu.  
 
Video prilog donosi Newsy Science.
 

Pročitajte više