McLaren P1: Najbolji "vozački automobil" na svijetu

MCLAREN se definitivno vraća na scenu. Nakon bolida pomalo nespretnog imena (MP4-12C) na scenu dolazi prava stvar, McLaren P1, koji će premijerno biti predstavljen krajem mjeseca na pariškom auto salonu.

Službeno P1 je još uvijek koncept, pa mu je i naziv "radni" - Project 1. Razloga za brigu nema, produkcijska će izvedba u prodaju kroz godinu dana, a navodno se neće puno razlikovati od najavne studije.



Nasljednik legendarnog modela F1 je nastao pod snažnim utjecajem trenutno jedinog McLarenovog modela MP4-12C, kako s tehničke tako i s dizajnerske strane. Tu informaciju uzmite s rezervom, jer se po oba pitanja otišlo korak ili čak dva dalje. Najkraće rečeno, u McLarenu tvrde kako je P1 osmišljen i konstruiran kako bi bio "najbolji vozački automobil (driver's car) na svijetu".

Konkretnih performansi još uvijek nema, no raniji izvještaji su govorili o dorađenoj izvedbi 3,8-litrenog bi-turbo V8 motora te KERS-u (Kinetic Energy Recovery System) koji bi zajednički trebali razvijati snagu od oko 970 KS. Dovoljno do 1.300 kg težak bolid ubrza do 100 km/h za oko 2,8 sekundi. Najveća bi se brzina pak trebala kretati oko 390 km/h. A pritom valja imati na umu kako P1 može i brže no njegovi konstruktori kažu kako su utrke ubrzanja odavno prerasli. Njih i njihove poklonike zanima samo jedno, a to je biti najbrži na cesti, odnosno kružnoj stazi.



U konačnici očekuje se kako će proizvodnja biti limitirana na otprilike 500 primjeraka, a svaki će stajati oko milijun eura. Isporuke će početi krajem iduće godine, a knjiga narudžbi će se navodno otvoriti već kroz desetak dana na McLarenovom štandu u Parizu. I na kraju ponovimo obećanje Rona Dennisa, šefa McLarena: „Prije dvadeset godina smo modelom F1 podigli razinu performansi u svijetu supersportaša na višu razinu. P1 će to ponoviti i redefinirati mjerila klase“.

Pročitajte više