Merida Hrabra dobila nepotrebni "makeover" i započela online peticiju

Foto: Disney

MERIDA i crtanog filma "Merida Hrabra" 11. svibnja bit će proglašena jedanaestom Disneyevom princezom, a lik je za ovu priliku dobio pravi "makeover" koji nije naišao na odobravanje. Naime, "nova" Merida je mršavija, ima veće oči, a kosa joj nije toliko kuštrava.

Njen novi imidž našao se na meti kritike upravo zbog činjenice da je Merida jedan od pozitivnijih likova koji ne spadaju u kategoriju bespomoćnih princeza koje trebaju izgledati prekrasno i imati princa kako bi živjele sretno, a upravo je to razlog zbog kojeg su je prozvali prvom animiranom feministicom.

Feministička internetska stranica A Mighty Girl iz tog je razloga pokrenula peticiju da Disney Meridu ostavi na miru, a dosad su prikupili preko 40 tisuća potpisa, a svoje su razloge pojasnili.



"Redizajn uoči proglašenja Disneyevom princezom čini štetu milijunima djevojčica kojima je Merida bila uzor i slala im poruku da nisu trofeji već osobe kojima se treba diviti. Štoviše, učinivši je mršavijom, zrelijom i seksipilnijom, šaljete poruku da je izvorna, realističnija i mlađa verzija Meride inferiornija te da se djevojke i žene, kako bi imale vrijednost, moraju prilagoditi uskoj definiciji ljepote".

Peticiju je podržala i autorica Peggy Orenstein koja je zaključila da je riječ o lošoj poruci: "Izgleda da tajna ipak nije bila u hrabrosti već ljepoti".

Pročitajte više