Mislili da je autistična: Trogodišnja Emmelyn ima IQ 135 i najmlađa je članica Mense u SAD-u



TROGODIŠNJA Emmelyn Roettger iz Washingtona na prvi pogled izgleda kao svi njezini vršnjaci. No, slatka i zaigrana djevojčica, za razliku od ostalih, najviše uživa u učenju. Obožava pisati, slovkati i brojiti te je fascinirana svemirom i znanosti, piše Daily Mail. Unatoč tome što ima svega tri godine, Emmelyn može objasniti procese mitoze i metamorfoze. Zbog njezine velike želje da nauči više, postala je najmlađa članica Mense u Americi.

U Mensu je primljena u ožujku, prije nego što je navršila tri godine. Psiholozi su djevojčici izmjerili IQ od 135, a njezini roditelji, koji nisu članovi Mense, bili su presretni. Osim toga, i laknulo im je jer su im doktori prije toga rekli kako sumnjaju da djevojčica ima autizam. Naime, Emmelyn pati od jake slabovidnosti te dugo nije razaznavala detalje. Srećom, njezina majka Michelle odvela ju je na provjeru vida, a čim je curica dobila naočale, njezin munjeviti intelektualni razvoj je krenuo.

Do 15. mjeseca života, Emme je već prepoznavala slova, a do druge godine naučila je pisati slova. Budući da su pedijatri i tada tvrdili da djevojčica kasni u razvoju, njezina majka je odlučila potražiti i neka druga mišljenja. Odvela ju je na testiranje, a na njemu je Emme briljirala. Odmah je odlučila potražiti u Mensi mjesto za svoju kćerku.

"Moj suprug u početku je mislio da je to glupa ideja. Tražila sam potporu i mislila sam da bi nas Mensa mogla spasiti", rekla je Michelle za MSNBC. Tamo je malena odmah bila primljena, a roditelji se nadaju da će u Mensi dobiti sve što joj treba te i dalje razvijati svoje talente. Psiholog Frank Lawlis, koji radi za Mensu, izjavio je kako visoki IQ može pomoći, ali i odmoći u životu djece. "Postoji društvena stigma ako ste jako inteligentni, isto kao što postoji stigma prema retardaciji. Visoka inteligencija može ograničiti potencijal za razvijanje društvenih odnosa", zaključio je psiholog.

Pročitajte više