Misterija kraljice krimića: Agatha Christie nestala je na 11 dana, što se zapravo dogodilo?

Foto: Fischerverlage/Press

SPISATELJICA Kate Moss (ne ona Kate Moss), koju mnogi nazivaju nasljednicom Dana Browna, u svojoj se kratkoj priči odlučila pozabaviti s najvećom misterijom iz života kraljice krimića Agathe Christie.

Naime, slavna je spisateljica u prosincu 1926. nestala na 11 dana.

Te joj je godine preminula majka, a ona se s tragedijom nosila na jedini način na koji je znala - cijele bi dane pisala. U tom je periodu napisala i knjigu "Ubojstvo Rogera Ackroyda", a radi se o knjizi koja je probudila njezinu uspavanu karijeru, ali u isto vrijeme razorila i njezin brak.

Suprug Archie napustio ju je početkom prosinca, a 3. prosinca Agatha je nestala na 11 dana i u tom periodu mnogi su vjerovali da je mrtva.

Njezin je automobil pronađen u blizini kuće prijateljice njezina supruga, Nancy Neal. Novine su bile prepune izjava svjedoka koji tvrde da su je vidjeli, a u potragu za slavnom spisateljicom uključilo se tisuću policajaca i 15 tisuća volontera.

No, uskoro je pronađena u hotelu Swan Hydropathic u Yorkshireu, gdje se prijavila pod prezimenom Neal.

Christie je kasnije tvrdila da se ničega ne sjeća, a liječnici su ustvrdili da se radi o amneziji iako u to mnogi nisu povjerovali već zaključili da se radi o marketinškom triku s ciljem promocije njezina novog romana.

Sve ovo Moss je napisala u kratkoj priči koju je naručio BBC povodom 125. obljetnice rođenja slavne Agathe Christie, a priča je ispričana iz perspektive izmišljenog zaposlenika hotela u kojem je slavna spisateljice odsjela u tih 11 dana.

Pročitajte više