Mjesečeva Ratnica slavi 20. rođendan: "Moći mjesečeve prizme, stvorite se!"



USAGI TSUKINO poznatija kao Mjesečeva Ratnica ili Serena ovog mjeseca slavi 20. rođendan! Jedna od prvih anime junakinja koja se na domaćoj televiziji emitirala uz seriju "Candy, Candy", prije ere mutiranih Pokemona i Digimona nastala je na temelju manga stripa. Iako se serija trebala prvotno prikazivati samo šest mjeseci, naposljetku je snimljeno pet sezona u pet godina. Samo godinu dana nakon emitiranja u Japanu, počela se širit svijetom, prvenstveno europskim televizijama poput Francuske i Njemačke da bi došla i do Hrvatske. "Bila je to prva anime serija koja je došla na Zapad i postala popularna. Svaka epizoda bi sadržavala dvije priče, borbu protiv čudovišta dana i 'ljude koji razmišljaju i osjećaju'. Nakon što se serija počela emitirati i u SAD-u anime su totalno postale mainstream, Mjesečeva Ratnica otvorila im je put u cijelom svijetu", izjavio je jedan od autora knjige "Manga! Manga! The World of Japanese Comics", Frederik Schodt povodom 20. rođendana ove romantične junakinje.



Glavni lik Usagi Tsukino ili Mjesečeva Ratnica, koja je tek obična školarka Serena dok se ne bori sa zlim silama, utjelovljenje je idealne ženske ratnice. S jedne strane je romantična, pomalo ekscentrična i nagla kao i mnoge 14-godišnjakinje, zaljubljiva i ne baš spretna, više voli društvo i zabavu nego školu i zadaću, a razmišljanje o dečkima joj je hobi na dnevnoj bazi. S druge strane, brojne njene romantične vrijednosti čine je takvom snažnom ratnicom koja kad ide spašavati svijet uvijek prvo misli na svoje prijatelje, svoje prijateljice ratnice, roditelje te eventualno na svoju "super mačku" Lunu koja ima sposobnost govoriti. Prije transformacije izgovara riječi poput: "Moći mjesečeve prizme, stvorite se". Definira sebe kao ratnicu ljubavi i pravde, a neprijatelji kroz sezone su joj kraljica Beryl koja želi izvući životnu energiju iz ljudi i uništiti svijet samo zato jer je zla, Amazonski trio: Sokolovo oko, Tigrovo oko i Riblje oko koji hoće njihovog moćnog Pegaza te kraljica Galaxia koju naposljetku transformiraju u dobro biće.



Naravno, Usagi povremeno ima i pomoć maskiranog osvetnika u kojeg je zaljubljena preko ušiju, a zove ga Maska u smokingu (Tuxedo Kamen). Očarava je ružama koje ostavlja za sobom i svojom tajanstvenošću jer lice skriva iza maske. Tijekom sezona Serena odrasta te evoluira u razne stadije ratnice, a prilikom toga otkriva i kako je Tuxedo Kamen zapravo njena ljubav iz prošlog života kad je ona bila princeza Serenity, a on princ Endymion.



"Uspjela sam se poistovjetiti s Usagi jer je uvijek bila uz svoje prijatelje. Ne rasplačem se tako lako kada imam osobni sukob, ali kada se ona borila, prirodno sam suosjećala sa njom i plakala", tvrdi autorica Kotono Mitsuishi o Usagi.

Uz Usagi se pojavljuju i druge ratnice, Ami Mizuno (Merkurova Ratnica), Rei Hino (Marsova Ratnica), Makoto Kino (Jupiterova Ratnica), Minako Aino (Venerina Ratnica), Haruka Tenou (Uranova Ratnica), Michiru Kaiou (Neptunova Ratnica), Hotaru Tomoe (Saturnova Ratnica), Setsuna Meiou ( Plutonova Ratnica) i Chibiusa kao Chibi Moon ili Mala Mjesečeva Ratnica. Osim ratnica, pojavljuju se i životinje koje govore - mačke Lune i Artemia te Pegaz Male Mjesečeve Ratnice koji je pobjegao iz zemlje snova. U zadnjoj sezoni se čak pojavljuje i popularni galaktički rock bend Three Lights (Seiya, Taiki, Yaten) koji se pridružuje ratnicama u borbi za dobro transformiranjem u Star Lightse.



Anime verzija podijeljena je na 5 sezona: Sailor Moon, Sailor Moon R, Sailor Moon S, Sailor Moon SuperS i Sailor Stars. Sveukupno ima 200 epizoda, svaka epizoda u trajanju od oko 20 minuta, koje su se emitirale od 1992. do 1997. godine. Sama manga je podijeljena na 18 stripova.

U 2005. godini, TV Asahi je objavio dvije liste "100 najboljih animiranih ostvarenja". "Mjesečeva Ratnica" našla se i na jednoj i na drugoj: na listi koja je sastavljena prema anketi provedenoj diljem nacije, našla se na 18. mjestu, a na listi sastavljenoj po online anketi Japanaca, završila je na 30. mjestu.



"Bishoujo Senshi Sailor Moon" naziv je popularne mange prema kojem je nešto kasnije snimljen i istoimeni anime, a zatim i nekoliko mjuzikla te posebna igrana serija koja je emitirana 2002. godine. Kreirano je i nekoliko igara za Gameboy, Playstation, Super Nintendo.

"Ljubav je osnova svake mange koju pišem. Iako sam ubacila puno borbi u "Mjesečevoj ratnici", ništa se nije promijenilo od mojih prethodnih radova. Dio mene je u svakoj od deset ratnica. Ovisno o okolnostima, svaka ratnica govori mojim glasom", izjavila je autorica Kotono Mitsuishi.

Pročitajte više