Mladi hrvatski redatelj oduševio svjetske stručnjake: "Ovo je sjajan film!"

Screenshot: Vimeo

FILM inspiriran životom i djelom slavnog astronoma Carla Sagana, pod naslovom "Star Stuff", koji potpisuje 31-godišnji hrvatski redatelj i scenarist Ratimir Rakuljić, dobio je velike pohvale brojnih poznatih domaćih, ali i svjetskih znanstvenika.

U filmu koji traje nešto više od sedam minuta, Rakuljić na neuobičajen, ali jednostavan način, uz odličnu glazbenu podlogu, priča priču o jednom od najvećih genijalaca 20. stoljeća, zaljubljeniku u astronomiju i znanost uopće, i autoru legendarnog "Kozmosa", a da se radi o iznimnom filmskom uratku, potvrda su i brojne reakcije renomiranih svjetskih stručnjaka.

Film je tako na svom profilu na Twitteru podijelio i ugledni britanski biolog Richard Dawkins, koji je uz objavu napisao: "Šarmantan i inspirativan kratki film koji odgovara na pitanje mladog Carla: što su zvijezde". Na Vimeu, gdje je film objavljen prije dva tjedna, brojnim se pohvalama pridružio i poznati grčki redatelj Aristoteles Daskalakis koji je napisao: "Odličan film".

I hrvatski astronom Boris Štromar pohvalio je Rakuljićev film. "Ovo je divno... Stvarno lijepo! Bio bih oduševljen kada biste mogli ove godine doći na Star Party na Petrovoj Gori i prikazati ovaj film... I da uživate u zvjezdanom nebu uz pomoć naših teleskopa", napisao je. Poznati kolumnist Scientific Americana, Michael Shermer, također je na Twitteru podijelio link filma i uz to napisao: "Sjajan film i odličan prikaz Saganove zaljubljenosti u znanost".

"Svim znatiželjnim umovima, misliocima i tvorcima prošlosti, sadašnjosti i budućnosti", napisao je Rakuljić, inače rodom iz Zagreba, u posveti na kraju ovog odličnog filma, a za Index je nam je rekao ponešto o tome odakle inspiracija, odnosno zašto baš Sagan, ali i o dojmovima nakon sjajnih reakcija na film uglednih svjetskih stručnjaka.

"Reakcije, ma to je sjajno. Richard Dawkins i Michael Shermer su autori koje već dugi niz godina pratim i s veseljem iščekujem svaku novu knjigu, tako da sam oduševljen njihovim osvrtima. Sjajna je već i sama činjenica da su naišli na film i pogledali ga, ali to da ih se isti toliko dojmio da su ga javno preporučili, još k tome uz predivan osvrt, to je genijalno!", kaže nam Rakuljić.

Odakle ti inspiracija za baš ovu temu i zašto baš Sagan?

Od malena sam zaljubljenik u film i astronomiju, pa uvijek tražim načine da spojim ta dva područja. Znanost općenito na mene djeluje inspirativno, bilo kao postavka za neku znanstveno-fantastičnu priču, ili ovakvu biografsku priču. A Carl Sagan je autor s kojim sam se susreo još u osnovnoj školi. Njegov "Kozmos" sam prelistavao puno prije nego što sam ga u potpunosti razumio, no uvijek je bio negdje uz mene. Mislim da upravo njemu mogu biti zahvalan za kultivaciju mog interesa prema znanosti i umjetnosti.

Koliko si dugo radio na filmu?

Ideja za film nastala je prije više godina, ali ipak nisam pokrenuo realizaciju dok se nisam osjećao spremnim za tako kompleksan projekt. Sama produkcija - od pisanja scenarija, preko svih priprema, do premijere filma - trajala je devet mjeseci. Naravno, kroz cijelo vrijeme radio sam i na drugim projektima.

Evo filma.

Star Stuff from Ratimir Rakuljic on Vimeo.

A tu je i naslovna glazbena tema.

Pročitajte više