Mona Lisa podigla prašinu: U Louvreu se nalazi duplikat, a original je 10 godina stariji?



LIKOVNI stručnjaci nedavno su iznijeli zanimljivu teoriju po kojoj je Leonardo da Vinci originalnu verziju Mona Lise naslikao deset godina prije nego što je naslikao verziju slike koja se danas nalazi u muzeju Louvre u Parizu.

Radi se o tzv. Mona Lisi iz Islewortha koju je još prije Prvog svjetskog rata poznati kolekcionar Hugh Blaker pronašao u kući jednog plemića i odnio je u svoj studio u Isleworthu.

Slika je naknadno promijenila nekoliko vlasnika. Blaker ju je prodao američkom kolekcionaru Henryju Pulitzeru, Pulitzer ju je kasnije poklonio svojoj djevojci, a slika se danas nalazi u Švicarskoj, piše Daily Mail.

Profesori Alessandro Vezzosi i Carlo Pedretti tvrde da će javnosti podastrijeti povijesne i znanstvene dokaze koji će potvrditi da je Mona Lisa iz Louvrea duplikat te da je riječ o slici koju je da Vinci naslikao deset godina ranije.

No, Martin Kemp, profesor s Oxforda, tvrdi da je nemoguće da je Mona Lisa iz Islewortha djelo Leonarda da Vincija zbog različitosti stilova.

"Toliko je toga pogrešno. Haljina, kosa, pozadina. Nadalje, ova je slika naslikana na slikarskom platnu koje je da Vinci rijetko koristio. Vjerujem da je u slučaju Mona Lise iz Islewortha riječ o kopiji koja je nastala nekoliko godina nakon prave slike", rekao je Kemp.

Pročitajte više