Muškarci, opustite se: Žene ne gledaju sitnice na vašem penisu

Screenshot: YouTube

STUDIJA za studijom pokazuje da se muškarci previše brinu oko izgleda svog penisa. Je li prekratak? Je li predug? Pretanak? Je li glavić prevelik? Što ako joj se ne bude sviđao madež na njemu? Muškarci, opustite se. Studija objavljena u časopisu Journal of Sexual Medicine pokazuje da žene zapravo ne primjećuju te detalje.

Studija se usredotočila na urođenu manu poznatu kao hypospadias. Naime, kod jednog od 250 muške novorođenčadi uretra se ne nalazi na pravom mjestu, pa je njen otvor na donjoj površini penisa, umjesto na samom vrhu. Uzrok ove pojave nije poznat, no brojne su studije pokušale doći do odgovora kako se to događa. Tijekom razvoja penisa, tkiva koja tvore penis i uretru izrastaju iz tijela fetusa, a uretra nastaje kao ravna ploča koja se potom razvija u oblik cijevi. Ako neki kemijski signal koji kontrolira rast penisa zataji, formiranje u cijev može prestati prerano. Ovisno o tome kad je signal zatajio, otvor uretre može se nalaziti bilo gdje, od donje površine glavića (što je najčešće) do same baze penisa (što je najrjeđe).

Hypospadias se najčešće ispravlja kirurškim putem kako bi se spriječili problemi s mokrenjem i ejakulacijom, no čak ni najbolji kirurg ne može namjestiti otvor na mjesto na kojem bi se trebao nalaziti. Zbog ove male razlike u izgledu njihovog penisa u odnosu na ostale, muškarci se mogu osjećati posramljenima i čudnima.

Ženama je najvažniji uredan i uravnotežen izgled penisa

Ispostavilo se da nema razloga za to. Norma Ruppen-Greef iz Sveučilišne dječje bolnice u Zurichu ispitala je odbija li žene takva mana. Skupini heteroseksualnih žena pokazala je fotografije penisa i tražila od njih da ocijene izgledaju li im normalno. Ispitanicama je rečeno da ocjenjuju izgled kirurških popravaka.

Znanstvenici su utvrdili da ispitane žene nisu mogle dosljedno utvrditi razliku između penisa s normalno postavljenim otvorom uretre i onih na kojima je kirurški ispravljena njegova pozicija. Oba su im izgledala normalna. Žene su primijetile popravke hypospadiasa, kod kojih se otvor uretre nalazi niže na tijelu penisa, no kad su ih znanstvenici pitali da poredaju osobine penisa koje smatraju važnima, otvor uretre našao se na dnu ljestvice.

Ispitivanje nije uključilo homoseksualne muškarce, pa se ne zna jesu li oni kritičniji od žena kad je riječ o izgledu penisa njihovih partnera. Ženama je pak najvažniji uredan i uravnotežen izgled penisa, a detalje ne primjećuju. 

Pročitajte više