Muzej moderne umjetnosti u New Yorku otvara stalnu instalaciju s video igrama

Foto: moma.org

MUZEJ moderne umjetnosti u New Yorku, popularni MoMA u dio svoje stalne postave nedavno je uključio i video igre. Viša kuratorica odjela za arhitekturu i dizajn Paola Antonelli izjavila je kako je MoMA odabrao 14 video igara, a u bliskoj bi ih budućnosti trebalo biti 40, prenosi Joystiq.

"Jesu li video igre umjetnost? Sigurno jesu, ali su također i dizajn, i za naš novi ulaz u njihov svijet odabrali smo baš pristup iz perspektive dizajna. Odabrane igre predstavljaju izvrsne primjerke interaktivnog dizajna - polja na kojem je MoMA već sakupila mnoge primjerke, i koje je jedno od najvažnijih izražaja kreativnosti suvremenog dizajna", naglasila je Antonelli.

Kriteriji su uzimali u obzir ne samo vizualne i estetske kvalitete svake od igara, već i mnoge druge aspekte - od elegantnosti programskog koda do dizajna ponašanja igrača - koji su značajni za interaktivni dizajn. Igre koje neće biti moguće nabaviti u njihovom izvornom obliku, bit će izvedene u najsličnijem mogućem obliku, uz pomoć emulatora i stručnjaka-programera. Popis odabranih 14 igrica možete pogledati ovdje.

 

Pročitajte više