Nacionalni park Mljet danas slavi 53. rođendan

Foto: Adnan_c13/Instagram

SJEVEROZAPADNI dio otoka Mljeta nacionalnim parkom proglašen je 11. studenog 1960. godine, a svoj 53. rođendan obilježit će u pripremi za sljedeću turističku sezonu. Cilj je naredne godine nadmašiti ovogodišnju sezonu, koja je bila jedna od najuspješnijih u povijesti Parka, poručuju iz Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Prošlog mjeseca u Park je stigla 100.000 ovogodišnja posjetiteljica - Kirsten Raun iz Copenhagena.

Ovo je prvi put u povijesti samostalne Hrvatske da je Nacionalni park Mljet prije kraja turističke sezone posjetilo više od 100.000 posjetitelja registriranih temeljem kupljene ulaznice. Prošle godine Park je zabilježio 97.148 posjetitelja, a najbliže rekordnom broju približio se 2004. godine kada je zabilježeno 99.662 posjetitelja.

Više od 90 posto površine Nacionalnog parka Mljet prekrivaju autohtone šume hrasta crnike i alepskog bora dajući mu posebnu biološku i estetsku vrijednost, zbog čega ga često nazivaju "zelenim otokom". Uz brojne uvale, zaljeve i otočiće, Park je najpoznatiji po morem potopljenim krškim udolinama - Malom i Velikom jezeru. Ova slana jezera bogata su različitim vrstama riba, rakova, školjkaša i drugih morskih organizama. Stoljetna tradicija uzgoja maslina i vinove loze na otoku dodatno povećava njegovu krajobraznu raznolikost.

Vrijednosti Nacionalnog parka Mljet pridonosi i bogata kulturno-povijesna baština. U Velikom jezeru nalazi se otočić Svete Marije s benediktinskim samostanom i crkvom, utemeljenim još u 12. stoljeću, a u naselju Polače nalaze se ostaci ranokršćanske bazilike, rimske palače i termi.

 

Pročitajte više