Najgori i najbolji poslovi u 2015. godini: Nećete vjerovati koje zanimanje je gore i od drvosječe

Ilustracija: Shutterstock

NACIONALNO IZVJEŠĆE stranice CareerCast koja prati trendove na tržištu rada u Americi sugerira da je matematika predmet koji obećava sretnu i uspješnu karijeru.

Četiri od deset ponajboljih zanimanja ocjenjenih na temelju prihoda, radne sredine, stresa, lakoće pronalaska posla su na ovaj ili onaj način povezani s matematikom.

Kao najbolji posao tako slovi onaj aktuara, iliti osobe koja koristi matematiku, statistiku i financijske teorije da bi procijenila vjerojatnost nekog događaja. Na drugom mjestu su matematičari kao takvi, dok su statističari zasjeli na četvrto mjesto.

"Posao u matematici je rangiran kao najbolji u naciji jer je probitačan, nudi pregršt prilika za napredak u karijeri i mogućnost rada u odličnoj sredini," komentirao je rezultate ovogodišnjeg istraživanja izdavač CareerCast.com-a Tony Lee.

Poslovi povezani sa zdravstvom i informacijskim tehnologijama također su pronašli put do vrha ljestvice, zahvaljujući visokim plaćama i pozitivnim izgledima za zapošljavanje.

Na ljestvici najgorih poslova, prvo su mjesto odnijeli novinarski izvjestitelji, čije je zanimanje manje poželjno čak i od onog drvosječa i koji usprkos "po život opasnim" zadacima primaju godišnju plaću od samo 36,000 dolara.

Loše su rangirani i drugi poslovi u medijima, uključujući fotoreportere, televizijske i radio-voditelje. Ipak, CareerCast.com ističe da ljudi vješti u pisanju mogu pronaći posao u srodnim zanimanjima, bili to odnosi s javnošću, marketing ili društvene mreže koje redom imaju bolje izglede od tradicionalnih medija. Među najgorim poslovima su i oni vozača taksija, profesionalnih vojnika i vatrogasaca.

Deset najboljih poslova:

1. Aktuar
2. Audiolog
3. Matematičar
4. Statističar
5. Biomedicinski inženjer
6. Informatolog
7. Zubni tehničar
8. Programer
9. Radni terapeut
10. Analitičar računalnih sustava

Deset najgorih poslova:


1. Novinski izvjestitelj
2. Drvosječa
3. Vojno osoblje
4. Kuhar
5. Televizijski ili radijski voditelj
6. Fotoreporter
7. Zatvorski čuvar
8. Vozač taksija
9. Vatrogasac
10. Poštar

 
 
 

Pročitajte više