Najluđi glazbeni rekordi: Najglasniji bend je Kiss, a najduža pjesma svirat će još 987 godina



JESTE li znali koliko traje najduža pjesma, koji je najčudniji glazbeni rekord ili koliko je ljudi posjetilo najveći koncert ikad? Odgovor na ta, ali i još neka zanimljiva pitanja skupili su na stranici Odee.com na svojoj listi 10 najluđih glazbenih rekorda.

1. Najduža pjesma

Grupa Flaming Lips prije nekoliko mjeseci objavila je pjesmu na SoundCloudu koja traje čak 24 sata, ali to nije ni približno dugo da obori rekord najduže pjesme ikad. Naime, "1.000 Years" svira već 13 godina, a završiti će za 987 godina. Komponirao ju je Jem Finer, jedan od osnivača grupe Pogues te skladba svira na računalu. Kad 2999. godine dođe do kraja, početi će svirati sve ispočetka.


2. Najniža otpjevana nota


Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, najniža nota koju je otpjevao čovjek bila je na 0,393 Hz. Rekord je oborio gospel pjevač Roger Menees 2010. godine. Zanimljivo je i to da se testiranje moralo provesti posebnom audio opremom jer ljudsko uho ne može čuti zvukove ispod frekvencije od 18 Hz.


3. Najviša opjevana nota

Klavir ima 88 tipki, a najviša nota je visoki C ili C8. Pjevačica Mariah Carey neko vrijeme je bila ponosna vlasnica titule najviše opjevane note i to G7, ali 2008. godine "oborio" ju je pjevač Adam Lopez tako što je postigao famozni C8.


4. Najbrži reper na svijetu


Reper Outsider iz Južne Koreje "odrepao" je čak 23 sloga u sekundi, iako službeni Guinnessov rekord drži Ricky Brown NoClue sa svojih 14,1 slogom u sekundi. Naime, Guinnessova knjiga rekorda prihvaća samo repanje na engleskom jeziku.


5. Najbrži gitarist


Dr. Hot Licks Taylor možda nije planetarno popularan glazbenik, ali zato drži svjetski rekord. Naime, Hot Licks odsvirao je "Bumbarov let" na gitari sa 600 otkucaja u minuti.


6. Najhrabrija glazbena izvedba


Iako su sedamdesete godine bili razdoblje anarhije pa tako i pankerskog pokreta, najhrabrijom glazbenom izvedbom smatra se ona nedavna ženskog punk benda Pussy Riot na Crvenom trgu. Naime, članice benda su anonimne aktivistice koje se svojim glazbenim tekstovima snažno bore protiv Vladimira Putina. Naravno, djevojke je nakon minutu privela policija.


7. Najposjećeniji koncert


Najveći koncert u povijesti čovječanstva nije Woodstock već veliki koncert Roda Stewarta na Copacabani u Rio de Janeiru gdje se za Novu Godinu okupilo čak 3,5 milijuna ljudi!


8. Najglasniji bend


Sve od 1984. godine titulu "najglasnijeg" benda na svijetu držala je grupa The Who, a njihov rekord oborili su Man-O-War sa svojih 129 decibela 1994. godine. Ipak, prije tri godine "apsolutni vladari buke" postali u članovi grupe Kiss koji su postigli 136 decibela.


9. Najduže otpjevana nota


Morten Harket, pjevač pop grupe A-ha u pjesmi "Summer Moved On" čak 20,2 sekunde pjevao je jednu notu i time postao rekorder. Pjesma je objavljena 2000. godine.


10. Najprodavaniji singl svih vremena


Možda nekima ovo neće zvučati kao iznenađenje, ali najviše prodanih ploča na svijetu ima Bing Crosby i to 50 milijuna primjeraka. Riječ je o hitu "White Christmas" iz daleke 1942. godine koji je i danas vrlo popularan u blagdansko vrijeme.

Pročitajte više