"Najsiromašniji predsjednik" ipak ne prodaje svoju omiljenu Bubu

Foto: Guliver Image/ Getty Images

URUGVAJSKI predsjednik Jose Mujica u petak je izjavio da će, unatoč izdašnim ponudama, zadržati svoj automobil iz 1987. godine kojim se još vozi čak i na neke službene događaje.

Mujici predsjednički mandat istječe početkom iduće godine, a jedan arapski šeik kojega je upoznao u lipnju na bolivijskome summitu G77 za plavu mu je Volkswagenovu Bubu ponudio milijun dolara. Navodno mu je i jedan imućni Meksikanac ponudio veliku svotu.

"Oduvijek sam prijatelj Fusce (kako Bubu zovu u Urugvaju). Kako je vrijeme prolazilo, a ja pokušavao promijeniti smjer u kojemu se svijet kreće, zaljubio sam se u Fuscu", rekao je Mujica u tjednome govoru naciji.

Dodao je kako ima dva takva automobila, ali jedan je malo "rahitičan i ne radi". Plavu Bubu darovali su mu prijatelji koji su skupili novac za nju, rekao je, pa bi prodaja bila uvredljiva.

"Naravno, te dvije Fusce živjet će u starim garažama dok mi živimo, a vrijeme će pokazati kakva će im sudbina biti", rekao je.

"Dok sam ja živ, ona će spavati u garaži i svako malo će se provozati po kvartu", dodao je.

Ustavno ograničenje ne dopušta Mujici da se ponovno kandidira pa će o njegovu nasljedniku Urugvajci odlučiti u drugome krugu izbora 30. studenoga između Tabarea Vasqueza, kandidata vladajućeg saveza lijevoga centra Frente Amplia i Luisa Lacallea Pua iz Nacionalne stranke.

 

Pročitajte više