Nakon 126 godina rasvijetljena sudbina habsburških Romea i Julije

Screenshot: YouTube/Österreichische Nationalbibliothek

VIŠE od jednog stoljeća nakon što su austrijski prijestolonasljednik Rudolf i njegova ljubavnica Marija Vetsera počinili samoubojstvo, u jednom bankovnom sefu u Beču pronađena su pisma koja rasvjetljavaju misterij koji je mučio povjesničare i teoretičare zavjera.

"Molim te, oprosti mi za ono što sam napravila, nisam mogla odoljeti ljubavi", napisala je Marija u svom pismu.

Otkriće ovih pisama austrijski povjesničari smatraju senzacionalnim. Austrijska nacionalna biblioteka izvijestila je da su zaposlenici banke pronašli dokumente tijekom raščišćavanja arhivske građe, a u sefu su se nalazila od 1926. godine.

"Nepoznata osoba darovala je kožnati fascikl pun osobnih dokumenata, pisama i fotografija obitelji Večera, uključujući oproštajne poruke Marije Vetsere iz 1889. godine", izvijestili su.

"Draga majko, molim te da mi oprostiš to što sam učinila. Nisam mogla odoljeti ljubavi. U dogovoru s njim, želim biti sahranjena pored njega. Sretnija sam u smrti nego na životu", napisala je majci Heleni.

Romansa prijestolonasljednika i 17-godišnje djevojke inspirirala je brojne filmove, romane, balete i kazališne predstave. Njihova tijela pronađena su u siječnju 1889. godine u lovačkom dvorcu Mayerling, a točne okolnosti njihovog samoubojstva nikad nisu utvrđene. Pretpostavljalo se da je 30-godišnji oženjeni Rudolf ubio svoju ljubavnicu, a potom počinio samoubojstvo.

Pročitajte više