Neki novi klinci: Čudo od djeteta ima veći IQ od najvećih umova 20. stoljeća

Foto: Gulliver Image/Getty Images

LYDIA SEBASTIAN je 12-godišnjakinja kojoj na kvocijentu inteligencije zavide i neki članovi Mense, posebice kad se uzme u obzir to da je njime nadmašila i one Alberta Einsteina i Stephena Hawkinga. Na testu inteligencije, koji je trajao dva i pol sata, postigla je maksimalan broj bodova 162, a procjenjuje se da je Hawkingov kvocijent inteligencije 160.

Lydijini roditelji pristali su da ode na testiranje nakon što ih je ona to molila godinama, a tvrde da je nikad nisu tjerali da uči te su šokirani rezultatom koji je postigla.

"Nismo radili s njom na neki posebni način. Ona je naše jedino dijete pa je nismo uspoređivali s nekim. Jedino sam primijetio da je počela govoriti kad je bila jako mala, sa svega šest mjeseci. U to vrijeme ja sam bio stažist u bolnici pa me nije bilo vikendom, a ona mi je znala reći nekoliko riječi preko telefona", ispričao je njen otac Arun.

Dodao je da je njegova kći vrlo rano počela čitati.

"Kad je bila jako mala čitala je knjige namijenjene djeci koja su mnogo starija od nje. Matematika joj je u školi najdraži predmet, pobijedila je i na natjecanju. Imamo poprilično opušten stav kad je riječ o edukaciji. Ako se dijete prisiljava da radi nešto neprimjereno njegovoj dobi, imam dojam da mu se time upropaštava djetinjstvo", rekao je za Daily Mail.

Dodao je da Lydiju ne treba prisiljavati da piše domaću zadaću, čim dođe iz škole sjeda za radni stol i piše. Djevojčica iz Essexa riješila je i prije isteka predviđenog vremena test koji je uključivao govorne vještine, analogije i definicije te logiku, a uz nju je tijekom testiranja bio djed jer djeca ne smiju doći sama na testiranje.

Odlična je učenica prestižne škole za djevojčice, omiljeni predmeti su joj fizika i kemija, a nada se da će se jednog dana baviti nečim vezanim uz matematiku. Njeni roditelji, koji su podrijetlom iz Indije, šokirali su se kad su vidjeli rezultate testiranja.

"Kad smo čuli da je postigla maksimalan broj bodova, i supruga i ja smo se šokirali. Iskreno, nisam to očekivao", rekao je.

Sve više klinaca genijalaca

Lydia, koja od četvrte godine svira violinu, a dosad je triput pročitala svih sedam knjiga o Harryju Potteru, rekla je da nije bila sigurna u to hoće li dobro riješiti test.

"Isprva sam bila nervozna, no kako sam rješavala test tako je postajao lakši pa sam se opustila", rekla je i dodala da se nakon toga prijavila za članstvo u Mensi.

"Njen rezultat smješta je među članove s najvišim kvocijentom inteligencije", rekla je glasnogovornica te organizacije. 

Ona nije prva 12-godišnjakinja koja je postigla taj rezultat. Prošlog mjeseca javnost je doznala za Nicole Barr iz Harlowa u Engleskoj, 12-godišnja Romkinju koja je privukla pažnju svijeta nakon što je na IQ testu postigla rezultat od 162 boda.

Pročitajte više