Nevjerojatne fotografije napuštenih zgrada u koje nikada nećete smjeti ući

Foto: Facebook

NAPUŠTENE lokacije oduvijek su plijenile pažnju među ljudima. Sablastan izgled napuštene kuće bivših susjeda tjerao nam je strah u kosti dok smo bili klinci, a oni koji su bili malo hrabriji, dali su se u otkrivanje napuštenih objekata diljem svijeta za koje je vjerojatno kako ih "obični" ljudi nikada neće moći posjetiti.

Ipak, postoji nekoliko privilegiranih, među kojima je britanski fotograf Matt Emmet koji je u potrazi za napuštenim zgradama tri godine putovao Europom. Emmet je obišao zaboravljene tvornice, oronule knjižnice i prljava industrijska postrojenja.

Emmet kaže da do tih objekata uspijeva doći zahvaljujući članstvu u britanskoj grupi "urbanih istraživača" koji međusobno vrlo diskretno dijele koordinate napuštenih lokacija.

Među fotkama koje možete vidjeti u galeriji, nalazi se primjerice upravljačka ploča davno napuštene elektrane u Belgiji, postrojenje nacionalne plinske turbine u Ujedinjenom Kraljevstvu gdje su se testirali i dizajnirali zrakoplovi na mlazni pogon, napuštena kuhinja u luksemburškom seocetu, itd.

Spomenimo i kako je Indexov kolumnist Oleg Maštruko na Indiegogu kreirao vrlo sličan projekt, "Without People".

Pročitajte više