Nezaboravna djela Zvonimira Milčeca na kojima su odrasle generacije

Foto: Web

VIJEST da je umro Zvonimir Milčec, ugledni hrvatski književnik i novinar, danas je rastužila Hrvatsku, a pogotovo građane Zagreba.

Milčec je veliki dio svog opusa posvetio voljenom rodnom gradu Zagrebu koji je bio njegov neiscrpni izvor inspiracije. Njegovim odlaskom Zagreb gubi jednog od svojih najvećih kroničara, čovjeka koji je poznavao dušu i svaki pedalj ovog grada.

Odlazak Zvonimira Milčeca rastužit će sve koji su odrastali uz njegove nezaboravne knjige za djecu. "Zvižduk s Bukovca" dio je obavezne lektire svakog fakina, živopisan opis djetinjstva provedenog na cestama zagrebačkog kvarta u kojem se pronalaze generacije.

Tko još nije čitao o pustolovinama i odrastanju Trulog, Dugog, Gize, Bimba i ekipe?

Milčec je i djecu koja ne vole čitati knjige brzopotezno natjerao da sa zanimanjem urone u svijet razigranih dogodovština klape dječaka i zauvijek ostanu u njemu. S Bukovca nema povratka, a nakon njega ostaje samo nostalgija za vremenima i mjestima koje je upravo Milčec znao najbolje opisati, vremenima i mjestima kojih više nema.

Drugi legendarni Milčecov roman za djecu  "Posljednji zvižduk" izdan je 1980. godine. 1987. izdao je roman "Priča o novinama", a njegov zadnji roman za djecu "Tajna krvavog nosa" izašao je 2009. godine.

Na kraju velikom književniku možemo reći samo veliko hvala za to što nam je uljepšao djetinjstvo i potruditi se da generacijama koje tek dolaze ne promakne važnost njegovih djela.

Neka se i dalje čuje "zvižduk s Bukovca"...


 

Pročitajte više