Ni izvanzemaljci ni krivolovci nego vojni eksperimenti? O krugovima na Jadranu piše se i izvan Hrvatske

Screenshot: ARKOD

BRITANSKO-AMERIČKI portal Mashable objavio je ove srijede na svojim stranicama tekst o misterioznim krugovima u Hrvatskoj.

>> Tajanstveni krugovi u Jadranskom moru

Autor teksta je urednik za Europu koji živi u Zagrebu, Stan Schroeder, koji je u svrhe istraživanja i sam razgovarao s biologom Mosorom Prvanom iz Udruge Sunce, čiji su članovi prvi primijetili krugove u morskoj travi pored nekoliko otoka u zadarskoj okolici.

"Prvi put smo primijetili krugove na zračnim snimkama 2013. godine dok smo radili na projektu vezanom za otoke Unije, Susak i Srakane", kazao je Prvan za Mashable, dodajući da je sa svojim timom išao provjeriti što se događa i na lice mjesta: "Prvo smo mislili da je u pitanju nekakva greška ili manipulacija na fotografijama pa smo zaronili na jednu od lokacija i krugovi su stvarno tamo. Imaju savršene rubove, kao da je netko divovskim vadičepom odstranio posidoniju".

Sličan slučaj misterioznih krugova u morskoj travi dogodio se i u Danskoj gdje je u siječnju 2014. otkriveno da su oni bili rezultat otrovne supstance koja ju je ubijala ostavljajući pravilne tragove, ali u hrvatskom slučaju krugovi su veći i pravilnije raspoređeni, piše Mashable.

Prvan je uvjeren da je uzrok fenomena čovjek: "Ne znam koji je uzrok, ali mislim da je u pitanju ljudska ruka. Kontaktirao sam nekoliko stručnjaka za posidoniju i nitko od njih nikad nije vidio ništa slično. Ne mislim da je u pitanju bakterija ili neka supstanca otrovna za travu". Nakon toga još jednom isključio je mogućnost krivolova dinamitom te za kraj dodao: "Kad bih morao pogađati rekao bih da su u pitanju vojni eksperimenti. Posidonija raste sporo, samo dva do tri centimetra godišnje, a među stručnjacima kola teorija da jednom kad se ovako ukloni više meće narasti na tom mjestu. Što god da je ovo uzrokovalo moglo se dogoditi prije mnogo godina. Pa da bi se utvrdio uzrok, prvo bi se trebalo utvrditi koliko su stari ovi krugovi".

Pročitajte više