Ni loše ih vrijeme ne može zaustaviti: Pogledajte atmosferu s norijade

Foto: Josipa Uzelac, Dario Dalmacija/Index, Patrik Macek/Pixsell

OVOG petka maturanti obilježavaju kraj srednjoškolskog obrazovanja još jednom norijadom.

Kao i prijašnjih godina u Zagrebu je okupljanje zakazano u jutarnjim satima na Trgu bana Jelačića. U podne se krenulo na središnju proslavu koja se organizira na Bundeku, uz bogat glazbeno-scenski program, u kojem će svatko moći pronaći nešto za sebe.

>> Norijada u Zagrebu

Na Trgu bana Jelačića okupilo se stotine maturana u majicama raznih boja s obilježjima sada već bivših škola i razreda.

"Kakva recesija, kakva kriza - kod nas nitko neće biti bez dobrog friza", "Uvezli ste đake, izvezli luđake", "Zapili smo pare za tiskaru", "Stižu princeze", "Preživjeli smo školohaust", samo su neki od natpisa na zanimljivim majicama maturanata koji su svoj imidž i ove godine upotpunili neizostavnim zviždaljkama, trubicama i drugim rekvizitima.

Uz zaglušujuće zvukove zviždaljki, trubica i glazbu s kamiona uživali su plešući na glavnom zagrebačkom trgu. Nije im smetala ni kiša ni hladnoća ni jak vjetar da razviju hrvatske zastave i zastave anarhije.

"Norite, ali nemojte ponoriti", poručio im je preko zvučnika s kamiona zagrebački gradonačelnik Milan Bandić.

U dobrom raspoloženju, praćeni zvucima glazbe, te vozilima osiguranja i policije, krenuli su Praškom ulicom preko Zrinjevca i Miramarskom do Ulica grada Vukovara i Hrvatske bratske zajednice preko Ulice Damira Tomljanovića-Gavrana do Bundeka.


Na Bundeku maturante čeka bogat glazbeno-scenski program. Ondje će moći kupiti sendviče, vodu, sokove i pivo u plastičnim čašama, a nije im dozvoljeno unošenje alkoholnih pića i ostalih neprimjerenih sredstava.

Unatoč tome, već sada su neke skupine maturanata pod utjecajem alkohola, a brašno i pivo koje prolijevaju vjetar raznosi po drugim maturantima i prolaznicima. Svake godine iznova se na gradskim ulicama ponavljaju iste scene pijanih maturanata pa često mora djelovati hitna medicinska služba, ali i policija.

Zbog maturanata je na kratko bio zaustavljen tramvajski promet na Trgu bana Jelačića, a policija je regulirala promet trasom prolaska razdragane i vesele povorke.

"U tijeku je normalizacija tramvajskog i autobusnog prometa od samog središta grada, do Parka Bundek, nakon prolaska kolone maturanata. U nastavku dana ne očekujemo veće poremećaje u prometu, a stručne službe ZET-a pratit će prometnu situaciju te po potrebi uključivati i dodatne prijevozne kapacitete, osobito na linijama koje prometuju iz Novog Zagreba prema središtu grada", javljaju iz ZET-a.

Sva važnija zbivanja moći ćete pratiti na Indexu, a svi vi koji ćete prisustvovati ovom velikom tulumu, šaljite nam fotke na foto@index.hr.
 

Pročitajte više