Nick Slaughter i Muzej falusa: Intrigantni dokumentarci ZFF-a



ZAGREB Film Festival u sklopu svojeg dokumentarnog programa, jučer je publici predstavio dva naslova koja su svakako bitna za izdvojiti. "Slaughtera Nicka za predsjednika" dokumentarni je film nastao u kanadsko-srpskoj produkciji, a govori o nekoć velikoj televizijskoj zvijezdi Robu Stewartu kojeg sin prijavljuje na Facebook i ondje sa zaprepaštenjem otkrivaju da je on još uvijek popularan – u Srbiji. Nemajući pametnijeg posla, odlučuje otputovati u tu balkansku državu da bi utvrdio o čemu se radi.

Robova davno zaboravljena glavna uloga iz dana njegove televizijske slave, Nick Slaughter – detektiv s konjskim repom i "galeb" s plaže iz američke TV serije "Tropska vrelina" ("Sweating Bullets") – daleko je najpopularnija serija u povijesti srpske televizije. Ali stvar postaje još bizarnija – Stewart saznaje za prosvjede koje su studenti bili organizirali protiv bivšeg srpskog diktatora Slobodana Miloševića te da je Nick Slaughter postao simbol slobode i demokracije za taj pokret, koji je naposljetku doveo do Miloševićevog pada. Film se može pogledati i danas na projekciji u 20 sati u kinu Grič.

Tu je također i zanimljivi uradak Jonaha Bekhora pod imenom "Posljednji član". Riječ je  o islandskom Muzeju falusa u kojem je sakupljen primjerak penisa svakog sisavca osim jednog – čovjekovog. Budući da na Zemlji ima tri milijarde muškaraca, ne može se reći da potencijalnih izložaka nedostaje. Film nas vodi kroz nevjerojatnu i komičnu potragu za potencijalnim davateljima od kojih je jedan čak spreman svoj primjerak darovati za života, samo da bi bio prvi. Izbjegavajući jeftine šale i dvosmislenosti, "Posljednji član" govori mnogo o muškoj psihi i pokušava odgovoriti na vječno pitanje: je li veličina doista važna?

Pročitajte više