Nikad nije bio sretniji: Napustio civilizaciju i danas živi kao hobit

Screenshot: NBC

DAN PRICE prije 20 godina imao je dobro plaćen posao i obitelj, ali jednog je dana odlučio sve promijeniti i napustiti civilizaciju.

Danas živi u kućici ispod pašnjaka u Oregonu koja pomalo nalikuje nastambama hobita, ali tvrdi kako nikada nije bio sretniji.

"Kada iz života izbacite materijalno i spremni ste živjeti s manje, u stvari ste dobili više", rekao je Price za NBC.


Price je prije 20 godina radio kao fotoreporter i  uzdržavao svoju suprugu i dvoje djece, ali sve se promijenilo 1974. kad je, tada 33-godišnji Price, pročitao knjigu "Payne Hollow" Harlana Hubbarda koja promiče odbacivanje suvremenog i prihvaćanje primitivnog načina života. Odlučio je napustiti obitelj i civilizaciju.

Otada je promijenio nekoliko nastambi, od kolibe, preko šatora, pa sve do rupe u kojoj trenutno živi. Međutim, zadovoljan je s ovim hobitskim načinom života i tvrdi da ima sve što mu je potrebno. Ima struju, mjesto za spavanje, ali i moderne igračke kao što su iPad i MacBook Air.

Uzdržava se povremenim poslovima i objavljivanjem magazina "Moonlight Chronicles", a napisao je i knjigu "My Tiny House". Godišnje zaradi oko 5000 dolara, a to mu je, tvrdi on, i više nego dovoljno za najosnovnije životne potrebe i povremeni odlazak na Havaje gdje provodi zime.

"Ne vjerujem u kuće i hipoteke. Zašto bi netko pri zdravoj pameti proveo život plaćajući kuću u kojoj jedva da provodi vrijeme jer neprestano radi?", zaključuje Price.   

Pročitajte više