Nova otkrića o mističnim ritualima drevnih Azteka: Otkrivene lubanje stare preko 500 godina

MEKSIČKI su arheolozi otkrili dosad najveći broj lubanja na jednom mjestu najsvetijeg hrama Aztečkog carstva, starijih od 500 godina.

Otkriće je omogućilo novi uvid u načine na koje je drevna civilizacija upotrebljavala lubanje u ritualima u meksičkom Templo Mayoru, objasnili su istraživači. Tamo su se odvijale najvažnije ceremonije u periodu od 1325. do 1521. godine, a u blizini kamena za prinošenje žrtvi pronađeno je 50 lubanja od kojih je pet bilo zakopano ispod kamena. Svaka od tih pet lubanji imala je probušene rupe s obje strane što je naznačilo da su bile obješene na svojevrsni stalak.

Pronađeno 50 lubanja i 200 kostiju

Arheolog Raul Barrera iz meksičkog nacionalnog Instituta za antropologiju i povijest izjavio je da se čini da je ostalih 45 lubanja bilo položeno na vrh kamena. Lubanje su, zajedno s 200 čeljusnih kostiju pronađene u kolovozu nakon što se krenulo u renovaciju dijela Templo Mayora.

Barrera vjeruje da su lubanje pripadale muškarcima i ženama u dobi od 20 do 35 godina, a postoji mogućnost da su prethodno iskopane s drugih lokacija te ponovo zakopane na mjestu gdje su sad pronađene. On tvrdi da je u ovom otkriću najvažniji pronalazak žrtvenog kamena koji izgleda kao nadgrobna ploča: "Ispod kamena pronašli smo pet žrtvovanih lubanja. One su probodene štapom i to je vrlo važno otkriće".

Novi uvidi u rituale drevne civilizacije

Arheologinja Susan Gillespie s floridskog Sveučilišta izjavila je: "Ovo otkriće pruža nove informacije o ritualima koji su se odvijali u Templo Mayoru". Uobičajeno je vjerovanje da su Azteci žrtvovanje obavljali otvarajući prsa i izvlačeći iz njih srce: "Žrtvovanja povezujemo s odstranjivanjem srca, a ne odstranjivanjem glava. Ovo će nam otkriće pružiti bolji uvid u razumijevanje načina na koji su Azteci upotrebljavali tijelo u raznim oblicima rituala".

Prošlog kolovoza meksička je Vlada objavila da su istraživači pronašli groblje na drugom mjestu na području istog hrama. Tad je otkriven kostur mlade žene, koja je vjerojatno personificirala božanstvo, okružen s gotovo 1800 kostiju, prenosi Daily Mail.

Pročitajte više