Nova pisma Ernesta Hemingwaya: Shrvan smrću mačka priznao da mu je lakše bilo ubijati ljude



NOVOOTKRIVENA pisma pisca Ernesta Hemingwayja opisuju koliko je bio uzrujan nakon smrti svoga mačka.

Proslavljeni autor bio je prisiljen uspavati mačka pod imenom Uncle Willie nakon što su mu u automobilskoj nesreći stradale dvije noge: "Morao sam ubijati ljude, ali nikad nikoga koga sam poznavao i volio 11 godina", napisao je prijatelju '50-ih godina prošlog stoljeća, javlja BBC.

Hemingway je pisma nekoliko godina razmjenjivao s Gianfrancom Ivancichem, mladim Talijanom kojeg je upoznao u Veneciji 1949. godine, a u njima je, između ostalog, pisao i o turistima koji posjećuju njegovu vilu na Kubi istog dana kad je bio primoran usmrtiti voljenog ljubimca: "Još sam držao pušku i pokušavao im objasniti da su došli u krivom trenutku, da me pokušaju razumjeti i neka odu što prije". Jedan od posjetitelja navodno mu je odgovorio: "Stigli smo u vrlo zanimljivo vrijeme. U pravi čas da vidimo velikog Hemingwayja kako plače", požalio se pisac prijatelju.

Također, Hemingway se Ivanchichu ispričavao na kvaliteti pisama: "Volio bih da mogu pisati tako dobra pisma kao ti. Možda ne mogu zato što se potrošim pišući druge stvari".

Hemingway je pisma potpisivao s "Mr. Papa", a zbirka od 15 komada bit će izložena javnosti u knjižnici J.F. Kennedy u SAD-u.

Pročitajte više