Nova radikalna teorija Stephena Hawkinga: Fizičar redefinirao crne rupe

Screenshot: YouTube

MNOGI bi fizičari bili ismijani kada bi pokušali redefinirati postojanje crnih rupa, ali kada to napravi Stephen Hawking njegove se teorije ozbiljno razmatraju, piše Nature. U nedavno objavljenom eseju "Očuvanje informacija i prognoza vremena za crne rupe", Hawking pokušava riješiti tzv. paradoks crne rupe koji fizičare muči zadnje dvije godine, otkad ga je otkrio Joseph Polchinski.

Fizičari su raspravljali o tome što bi se dogodilo kada bi astronaut upao u crnu rupu. Dugo su smatrali su kako bi astronaut prošao kroz horizont događaja (event horizon), zatim bi bio uvučen unutra, a na kraju bi ga zgnječila hipotetička beskonačno gusta jezgra crne rupe.

Polchinskijev tim došao je do zaključka kako zakoni kvantne mehanike kompletno mijenjaju situaciju, jer bi se prema kvantnoj teoriji horizont događaja morao transformirati u visoku energetsku regiju, koja bi spržila astronauta.

Hawking je u igru ubacio i treću moguću opciju, te kaže kako crne rupe zapravo nemaju horizont događaja. Kvantni učinci oko crne rupe uzrokuju fluktuaciju vremena i prostora zbog čega je nemoguće tvrditi kako postoje oštre granice crne rupe.

Smatra kako postoji samo očiti horizont (apparent horizon) koji energiju i materiju zadržava privremeno, i zatim ih otpušta.

"U klasičnoj teoriji ne postoji mogućnost bijega iz crne rupe, ali kvantna teorija smatra kako energija i informacija mogu proći kroz nju. Kompletno objašnjenje procesa zahtijevalo bi stvaranje teorije koja uspješno spaja gravitaciju s ostalim fundamentalnim snagama prirode", rekao je Hawking za Nature.
 

Pročitajte više