Nova saznanja o životu na Zemlji: Kometi donijeli ključne sastojke za život na naš planet

VEĆ neko vrijeme kruže pretpostavke kako su za život na Zemlji zaslužni kometi, koji su donijeli ključne sastojke za naše postojanje na naš planet, piše Physorg.com. Ova ideja dobila je nove dokaze nakon istraživanja koje je provela NASA. Stručnjaci iz NASA-e simulirali su udar kometa u Zemlju te dokazali da su aminokiseline mogle preživjeti visoku temperaturu i udare nakon pada tijela od plina i leda kroz atmosferu.

Aminokiseline su temelj života, a u kombinaciji sa vodom i jakom energijom, moguće je da je udar komete uzrokovao prve kemijske reakcije i stvorio proteine, smatraju znanstvenici. Istaknuli su da je nekoliko kometa, asteroida i meteroita moglo donijeti ključne sastojke za život na Zemlju. Na Zemlju su dolazili tijekom duljeg vremenskog perioda. Tijekom eksperimenta znanstvenici su puštali plin pod visokim tlakom na kapsule aminokiselina, vode i drugih materijala.

Aminokiseline su nakon eksperimenta bile neoštećene te su prešle na stvaranje veza koje od njih čine proteine i omogućavaju život. "Naše istraživanje pokazalo je da su ključni faktori za život mogli ostati netaknuti unatoč ogromnog udaru i drugim nasilnim uvjetima tijekom pada komete", izjavila je Jennifer Blank, koja je istraživanje predstavila jučer na susretu američkih kemičara. Kometi se sastoje od smrznutog plina, leda, prašine i ostalih čestica, a kad su se raspršile udarom na Zemlju, očito su na nju donijele život.

Pročitajte više