Nova žrtva ljudske pohlepe i taštine: Lovci ubili legendarnog lava Cecila

Screenshot: YouTube

IKONA Nacionalnog parka Hwange u Zimbabweu, slavni lav Cecil, nova je žrtva ljudske taštine i pohlepe. Ubio ga je lovac kojem su pritom pomagali lokalni vodiči za 55.000 dolara, rekao je konzervator parka, Johnny Rodrigues, za BBC.

Iza ubojstva lava stoji Španjolac, a vlasti upravo utvrđuju njegov identitet, izjavio je Rodrigues. Lokalni vodiči koji su pomagali Španjolcu uhićeni su.

"Lav je ustrijeljen, najprije hladnim, a onda i vatrenim oružjem, a potom mu je odrubljena glava i oderana koža", kaže Rodrigues.

Zimbabwe, kao i mnoge afričke zemlje, pokušava stati na kraj ilegalnom lovu; krivolov prijeti izumiranjem mnogim životinjskim vrstama. U ovom slučaju, broj lavova u parku drastično se smanjuje upravo zbog lova - zbog okrutnosti pojedinaca kojima je to sport, odnosno zabava, ovi bi lavovi mogli izumrijeti već za 15 godina.

Lav Cecil bio je star 13 godina. Imao je prepoznatljivu crnu grivu. Bio je vođa čopora.

"Šest njegovih mladunaca sada će najvjerojatnije biti ubijeni, jer kada novi mužjak preuzme Cecilovo mjesto borit će se za pažnju lavica koje će se pariti s njim", objašnjava konzervator parka.

Vlasti su lava pronašle uz pomoć čipa.

"Njegova smrt je velika tragedija i strašan gubitak. Bio je ikona. Cijeli svijet ga je znao. Bio je jedna od najljepših životinja. Svi su mu se divili", kaže konzervator parka te dodaje: "Koristili su luk i strijelu jer je to učinkovito ako želite napraviti nešto ilegalno. Tiho je. No, lav nije odmah uginuo već su ga, nakon što su ga namamili i ranili samostrelom, gonili nekih 40 sati prije nego što su ga dokrajčili puškom".

Pročitajte više