Nove spektakularne fotografije Plutona: Ovo nadilazi sve dosad viđeno u Sunčevom sustavu

Foto: NASA

NOVE fotografije Plutona izbliza, koje je snimila svemirska sonda New Horizons, ugledale su svjetlo dana i otkrile cijeli niz različitih značajki njegove površine, koja je svojom složenošću zadivila znanstvenike.

"Pluton nam pokazuje raznolikost svog terena i složenost procesa koji nadilaze sve što smo dosad vidjeli u Sunčevu sustavu. Da je Pluton naslikao neki umjetnik, vjerojatno bih rekao da je slika pretjerana, no to je upravo ono što gledamo na ovim fotografijama", rekao je glavni istraživač New Horizona Alan Stern.

New Horizon je prošlog vikenda započeo prebacivati fotografije i prikupljene podatke, a procjenjuje se da će to trajati godinu dana.

Fotografije prebačene u posljednjih nekoliko dana znanstvenicima su omogućile da površinu Plutona promatraju na fotografijama, na kojima jedan piksel pokriva 400 metara. Tako se mogu primijetiti moguće dine, tokovi dušika s planina u ravnice te mreža dolina koja je nastala curenjem materijala po površini Plutona. Prikazane su i velike regije slične terenu Jupiterova mjeseca Europe.

"Površina Plutona jednako je kompleksna kao ona Marsa. Nasumično nabacane planine možda su ogromni blokovi leda koji plutaju u ogromnom, gustom, mekom temelju tekučeg dušika u regiji neslužbeno nazvanoj Sputnik Planum", rekao je Jeff Moore, vođa istraživačkog tima New Horizona u NASA-inom centru Ames.

Nove fotografije prikazuju i područje s najviše kratera, odnosno najstarije područje, ali i ledene ravnice bez kratera. Znanstvenici pretpostavljaju i da postoji polje tamnih dina nanesenih vjetrom.

"Vidjeti dine na Plutonu, ako to jesu dine, bilo bi potpuno ludo, jer Pluton danas ima jako tanku atmosferu", istaknuo je William B. McKinnon sa Sveučilišta u Washingtonu. 

Pročitajte više