Novi detalji o životu vladike Kačavende: Bio je suradnik tajnih službi i umiješan u ubojstvo

Screenshot: YouTube

Nakon što su objavljene snimke strastvenog poljupca Vasilija Kačavende i nepoznatog mladića, u javnost su procurile nove informacije o njegovoj povijesti.

Vasilije Kačavenda radio je kao "pouzdan suradnik" Državne sigurnosti Srbije pod imenom "Pablo", piše Blic.

Srpske i strane obavještajne službe označile su ga kao "glavnog nosioca homoseksualnih aktivnosti unutar Srpske pravoslavne crkve"

Sumnjiči ga se i za pomoć ratnim zločincima, a postoje informacije koje ga terete za ubojstvo.

Sve ove informacije nalaze se u tajnom dosjeu kojeg su o Vladici godinama vodile srpske sigurnosne službe.

Prema ovim podacima, Kačavenda je više od 50 godina bio suradnik srpskih i stranih obavještajnih službi koje su ga ucjenjivale fotografijama i materijalima o njegovim homoseksualnim avanturama.

Tijekom rata u BiH su se za njega zainteresirale i sigurnosne organizacije u Bosni, a i dio međunarodnih snaga, posebno američkih koje su bile smještene u Tuzli.

Prema podacima iz 2010. godine, Kačavenda je Odjelu za ratne zločine u Brčkom proglašen pomagačem optuženima za ratne zločine, a sumnja se da je skrivao i samog Radovana Karadžića.

 U dosjeu također piše da je Kačavenda bio nosioc homoseksualnih aktivnosti u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a osim njega, spominju se i vladike Fileret i Pahomije, kojem se već sudilo za seksualno zlostavljanje dječaka u Vranju.

"Kačavenda je 1993. bio u vezi s izvjesnim B.K. iz SAD-a, a otkrila ga je grupa vjernika koja je zatražila da se oformi nevladina udruga koja će provjeravati moralnu čistoću crkvenih dužnosnika", piše u dosjeu.

Da stvar bude još gora, tužitelj Kantonalnog tužilaštva u Tuzli Rade Marković najavio je pokretanje postupka protiv Kačavende zbog ubojstva njegove supruge 1994. godine.

Naime, navodno je Kačavenda seksualno zlostavljao njegovu ženu, nakon čega su se Markovići trebali iseliti iz parohijskog doma u kojem su živjeli. Vladika ih je uz pomoć specijalne jedinice MUP-a Republike Srpske pokušao nasilno iseliti, a tijekom pucnjave je ubijena Markovićeva žena.

Pročitajte više