Novi dokazi dodatno razjasnili misteriozni nestanak Amelije Earhart



NOVE informacije daju jasniju sliku o tome što se prije 75 godina dogodilo Ameliji Earhart i navigatoru Fredu Noonanu. Uspjeli su sletjeti te najvjerojatnije preživjeti, barem neko vrijeme, na pustom otoku gdje su poput brodolomaca pili kišnicu i jeli ribe, školjke i kornjače.

Novi detalji

Earhart je bila avijatičarska pionirka i spisateljica nestala tijekom leta od Nove Gvineje do otoka Howland, a njen nestanak smatran je jednim od najvećih neriješenih misterija prošlog stoljeća.

Neprofitna organizacija The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) došla je do novih detalja prema kojima su istraživači došli do sljedećeg zaključka: Earhart i Noonan nisu imali dovoljno goriva i nisu mogli pronaći sljedeće planirano mjesto za slijetanje, otok Howland, pa su morali sletjeti na greben u blizini nenastanjenog otoka Gardner. Prije nego su sletjeli, radijem su javili svoj položaj na koraljnom atolu poznatom kao otok Nikumaroro.

S nešto malo goriva koje im je ostalo, napunili su akumulator pomoću kojeg su nastavili slati pozive u pomoć, sve dok plima nije s grebena odnijela njihov avion Lockheed Electra. Koristeći se tehnologijom nedostupnom 1937. godine, organizacija TIGHAR zaključila da je 57 od 120 poslanih signala vjerodostojno i triangulacijom odredila poziciju Earhart i Noonana na otoku Nikumaroro.

Analiza još uvijek traje


"Amelia Earhart nije samo nestala 2. srpnja 1937. godine. Pozivi u pomoć preko radija u potragu su natjerali velik broj pripadnika Obalne straže i mornarice. Nakon što potraga nije uspjela, svi signali koji su dolazili kasnije proglašeni su lažnima i zanemareni, ali rezultati novog istraživanja pokazali su da je zrakoplov sletio i bio na kotačima nekoliko dana nakon nestanka", izjavio je izvršni direktor TIGHAR-a Richard Gillespie za Discovery News.

Uz sve to, prije nekoliko godina stanovnici naseljeni na spomenutom otoku pronašli su nekoliko predmeta koji potvrđuju zaključke TIGHAR-a. Među njima se našao komad stakla korišten za rezanje i struganje, zatim velik broj kostiju ptica i riba pronađen među pepelom, nekoliko stotina školjaka i kosti barem jedne kornjače te dijelovi kosti i suhi izmet koji bi mogao biti ljudskog porijekla.

"Analiza predmeta, biljaka i prikupljenih podataka još uvijek traje, no sve upućuje na pretpostavku da ostaci pronađeni 1940. godine pripadaju Ameliji Earhart", objavljuje TIGHAR.

U srpnju će se istraživači vratiti na područje za koje se pretpostavlja da su Earhart i Noonan proveli svoje posljednje dane te uz pomoć podmornica pronaći zrakoplov koji je plimom odnesen s pacifičkog grebena 1937.

Pročitajte više