Novo arheološko otkriće moglo bi promijeniti britansku povijest

Screenshot: Bournemoutheco.com

STUDENTI arheologije sa sveučilišta Bournemouth otkrili su kosture u rimskoj vili u Dorsetu.

Radi se o otkriću koje bi moglo promijeniti dio britanske povijesti jer će ovi kosturi napokon pružiti važne dokaze o tome tko je živio u Britaniji prije 1700 godina, u vrijeme kada je započeo pad Rimskog carstva.

"Otkriće je važno jer smo u Britaniji pronašli više od 700 rimskih vila, ali nitko nikada nije pronašao njihove stanovnike. Ovo bi nas moglo odvesti do otkrivanja grobova vlasnika vila diljem zemlje", kaže doktor Miles Russel, profesor arheologije na sveučilištu.

Tko su bili stanovnici rimskih vila jedno je od velikih neodgovorenih pitanja u britanskoj arheologiji i povijesti, a sada bi Britanci napokon mogli dobiti odgovor na njega, piše Telegraph.

Skupina od 85 studenata radila je na iskapanju u sklopu jednog kolegija. Proveli su geofizičko ispitivanje tijekom kojeg se uz pomoć provođenja slabe električne struje kroz zemlju dobiva virtualni prikaz onoga što leži ispod zemlje.

Tako su otkrili malenu podzemnu nastambu 10 metara udaljenu od vile i nakon iskapanja u njoj pronašli kosture dvojice odraslih muškaraca, dvije odrasle žene i jedan kostur starije ženske osobe.

Pretpostavlja se da su u vili živjele tri generacije bogate obitelji. Ostaci su poslani na analizu i svi se nadaju da će rezultati razjasniti njihovo podrijetlo.

 

 

Pročitajte više