Novo istraživanje pokazalo da e-cigarete nisu štetne: Imamo li sigurnu alternativu?

Screenshot: YouTube

KRITIČARI elektroničkih ili e-cigareta, često izražavaju zabrinutost zbog toksičnih sastojaka koji se nalaze u parama koje ovi uređaji, ili korisnici istih, ispuštaju. Oni koji brinu zbog potencijalno štetnih isparavanja vjeruju kako je riječ o podjednakoj opasnosti kao i u slučaju cigareta.

Međutim, nova studija profesora Igora Burstyna sa sveučilišta Drexel donosi zanimljive nalaze.

"Nakon provjere preko 9000 opservacija vezanih za sastojke para i tekućina koje se nalaze u e-cigaretama, dr. Burstyn utvrdio je kako je razina štetnih tvari kojima su korisnica e-cigareta izloženi, zanemariva i daleko je ispod razina koje bi se pokazale štetnima za zdravlje. Nadalje, ne postoji ni prijetnja za one koji se nalaze u blizini pušača. Prijedlozi da se zabrane e-cigarete na mjestima gdje je zabranjeno pušenje utemeljene su na strahu od potencijalnog rizika za one koji se nalaze u blizini pušača, ali studija je pokazala da ne razloga za zabrinutost", piše American Council on Science and Health.

Dr. Gilbert Ross koji već neko vrijeme aktivno prati raspravu vezanu za regulaciju e-cigareta, komentirao je nalaze studije: "Analiza profesora Burstyna trebala bi donekle umiriti dobronamjernu brigu onih koji sumnjaju u sigurnost e-cigareta i štetnosti za pasivne pušače. No, za velik dio onih koji ne vjeruju e-cigaretama, ovi nalazi neće biti od prevelike važnosti jer mnogi od njih otporni su na znanstveno utemeljenu raspravu". 

Pročitajte više