Novo otkriće: Čovjek potekao od primitivne vrsta morskih pasa?

AKO JE VJEROVATI znanstvenicima i njihovom posljednjem otkriću, čovjek potekao od vrste prethistorijskog morskog psa, koji je u svjetskim morima plivao prije gotovo 300 milijuna godina. Kako piše Daily Mail, profesor Michael Coates, biolog na Chicago sveučilištu zajedno sa svojim kolegama, otkrio je ribu "Acanthodes bronni" iz grupe akantoda ili bodljikavih morskih pasa.

Iz izumrle vrste ribe "Acanthodes bronni" razvio se čitav niz vrsta sa čvrstim kostima, počevši od riba s koštanim kosturom, pa sve do čovjeka. U usporedbi s ostalim "bodljikavim" morskim psima, ovaj je bio prilično velik.  Umjesto zuba, imao je škrge, a preživljavao je hraneći se planktonima.

"Naše istraživanje ukazalo je na to da su najranije bodljikave ribe izgledale poput morskih pasa, a ne obratno, kako se vjerovalo", rekao je Coates.

Istraživanje je obuhvatilo i saznanja o povezanosti između kičmenjaka s čeljustima (u koje spadaju ribe, morski psi, ptice, gmizavci i ljudi) i najprimitivnijih pripadnika te grupe placoderma ili oklopnih riba. Znanstvenici su otkrili da postoji značajna anatomska razlika između placoderma i ostalih kičmenjaka s čeljustima. Saznanja o povezanosti između različitih vrsta trebala bi pomoći znanstvenicima da detaljnije prouče prelazak riba od onih bez čeljusti (tzv. "okrugloustaša") do onih koje imaju čeljust.

Pročitajte više