Obračun NSA i Edwarda Snowdena: Ne trebamo se odreći svoje privatnosti kako bi imali dobru vladu!

Screenshot: YouTube

EDWARD SNOWDEN sudjelovao je na konferenciji TED koja danas završava u Vancouveru. Snowden se na konferenciji nije pojavio osobno jer se još uvijek nalazi u Rusiji na skrivenoj lokaciji.

Javio se video linkom, a na pozornici ga je utjelovio robot.

Glavna tema njegovog intervjua opet je bila privatnost i način na koji ju NSA dovodi u pitanje i uništava. Pravo na privatnost nazvao je našim kulturnim pravom. Još jednom je naglasio kako javni interesi i nacionalni interesi nisu uvijek jednaki. Ratovanje s ljudima koji nisu neprijatelji ili ne predstavljaju prijetnju neće donijeti sigurnost. Na pitanje hoće li objavljivati još dokumenata od navodnih 1.7 milijuna koliko ih je skupio Snowden je odgovorio potvrdno.

"Ja sam živući dokaz da se individualac može boriti protiv najmoćnijih protivnika i najmoćnijih obavještajnih agencija diljem svijeta i pobijediti. To je nešto u čemu moramo pronaći nadu. Novinarstvo nije zločin, komunikacija nije zločin i naše svakodnevne aktivnosti ne bi se trebale nadgledati", optimistično je objasnio.

"Neću prestati raditi u interesu javnosti zbog vlastite dobrobiti. Ne trebamo se odreći svoje privatnosti kako bi imali dobru vladu. Ne trebamo se odreći svoje slobode kako bi imali sigurnost. Ako ćemo raditi zajedno možemo imati otvorenu vladi i privatne živote. Na tome ću s veseljem raditi s ljudima diljem svijeta", zaključio je Snowden.



Odgovor na Snowdenove izjave jučer je ponudio Richard Ledgett, zamjenik direktora NSA. Odmah je naglasio kako je njegov intervju bio pun polu-istina.

Moderator Chris Anderson upitao ga je misli li da je Snowden mogao postupiti drugačije.

"Apsolutno je imao alternativne puteve kojima je mogao ići. Karakterizirati ga kao zviždača šteti aktivnostima legitimnih zviždača. Netko tko radi u NSA, a radi 35 tisuća ljudi koji su sjajni građani, majke, očevi, braća, sestre, prijatelji i svi oni žele napraviti pravu stvar za našu zemlji i naše internacionalne saveznike. Postoji puno mjesta na kojima se možete obratiti nekome ako ste zbog nečega zabrinuti. Prije svega, možete otiči svom supervizoru u organizaciji. Ako vam to ne odgovara možete se obratiti glavnim inspektorima. U slučaju gospodina Snowdena, on je imao opciju obratiti se glavnom inspektoru NSA, mornarice ili obavještajnog odbora. Oni bi njegove probleme zadržali u povjerljivim kanalima i rješavali ih. Postoje i razni kongresni odbori i mehanizmi. Ali on nije išao tim putevima", rekao je Ledgett.

"Njegove akcije bile su neprikladne zbog činjenice da je njima riskirao živote ljudi. Znam da među Snowdenom i novinarima kola priča kako stvari koje je otkrio nisu podvrgnule nacionalnu sigurnost i ljude riziku. Ali to kategorički nije točno. Također, postoji nešto arogantno u ideji da on zna bolje od tvoraca Ustava kako bi vlada trebala funkcionirati, kako bi trebala biti konstruirana i raditi po principu razdvajanja ovlasti. Izvršne i zakonodavne grane moraju raditi zajedno, zbog balansa, i onda sudska grana nadgleda cijeli proces"

Pročitajte više