Od Doorsa do EKV-a: Poslušajte kako zvuči kad klape obrađuju rock hitove



TIJEKOM osamdesetih godina prošlog stoljeća rock scena u nekadašnjoj Jugoslaviji, pa tako i u Hrvatskoj, doživjela je "eksploziju" u kojoj su se pojavili brojni kvalitetni glazbenici. Iako rijetki od njih i danas sviraju, njihove pjesme itekako su poznate mlađim generacijama. Ne samo zato što su kvalitetne i jer njihov zvuk privlači slušatelje da traže još, već i zato što su ih upoznali kroz brojne obrade.

Tako su i neke naše klape obradile hitove izvođača s područja bivše Jugoslavije, ali i cijele svjetske rock scene, a koje su to i kako zvuče, možete provjeriti u našoj "playlisti".

Klapa Iskon, "Zemlja za nas"

Pjesmu koju je prije dvadesetak godina snimila grupa Ekatarina Velika, predvođena neponovljivim Milanom Mladenovićem, klapa Iskon ju je na sebi svojstven način obradila, a kako zvuči poslušajte u prilogu.



Klapa Libar, "Bi' mog'o da mogu"

Jedna od obrada s albuma "Libar Prvi" svakako je pjesma legendarnog Haustora. "Melos" i tužnjikavost pjesme doslovno je prenesena i interpretirana u klapskom žanru kao da je za njih pjesma i napisana.



Klapa Libar, "Men' se dušo od tebe ne rastaje"


Pjesma Johnnyja Štulića, štoviše jedna od najpoznatijih Azrinih pjesama također se našla među obradama ove netipične klape, a kako zvuči, provjerite u videu.



Klapa Libar, "Budi moja voda"

"Budi moja voda, ja sam sada vatra, izgorjet ću", nezaboravni su stihovi Urbanove pjesme, točnije, grupe Laufer. Klapa Libar osim Laufera, obradila je i neke strane hitove poput "Here Comes The Rain" i "Wonderful Tonight".



Klapa Kampanel, "Zašto praviš slona od mene"


Klapa Kampanel još 2008. godine snimila je obradu pjesme koju u originalu izvodi Dino Dvornik, a riječ je o legendarnoj pjesmi "Zašto praviš slona od mene".



Klapa Cambi, "Zar više nema nas"


Pjesma pjevača Massima, postala ponovno hit u obradi klape Cambi 2011. godine kad su je objavili na istoimenom albumu koji objedinjuje i obrade izvođača poput Olivera i Gibonnija.



Klapa Kadena, "Jednom kad noć"

Jedna od poznatijih domaćih balada grupe Opća opasnost, "Jednom kad noć", izvedena je u obradi klape Kadena. Iako ni ova pjesma nije izvedena a capella, dečki su zaista uspjeli rock baladu premjestiti u jedan sasvim novi, klapski žanr.



Klapa Kampanel, "One"

Kampanel je još 2009. godine napravio cover pjesme grupe U2 za hit "One". Iako se jednima sviđa što glavni vokal "skida" Bona Voxa drugima to pak smeta, ali svi se slažu u jednom, pjesma je dobila odličan cover i u puno siromašnijoj produkciji od one koju ima jedan svjetski rock bend.



Klapa Puntari, "Touch me"
Pjesma grupe Doors koju je otpjevao Jim Morrison doživjela je svoju "reinkarnaciju" u klapskoj izvedbi i to zahvaljujući Puntarima. Pjesmu su snimili još 2009. godine, a kako dobro zvuči, poslušajte u videu.

Pročitajte više