Odbijaju skinuti fotografije gole Jennifer Lawrence: Dokažite da su fotke njezine

Foto: Press

ODVJETNICI glumice Jennifer Lawrence čije su se golišave fotografije nedavno proširile internetnom, suočeni su s novim problemom.

Naime, stranice koje su objavile fotografije gole glumice, odvjetnicima su odgovorile da prvo dokažu da ih je snimila upravo ona pa će ih tek onda skinuti.

Neovisno o tome što su ukradene s njezina mobitela, uvjereni su vlasnici spornih stranica, glumici pripadaju samo fotografije koje je snimila sama (selfieji) dok sve ostale fotografije pripadaju osobi koja ju je fotografirala.

Slične probleme ima i Ellen Degeneres

Na njihovoj je strani i zakon. Primjerice, selfie majmuna o kojem smo nedavno pisali ne pripada fotografu čiji je aparat korišten već majmunu, a budući da majmun ne može polagati prava na slike, one nisu zaštićene autorskim pravima. U sličnoj se situaciji našla i voditeljica Ellen DeGeneres kojoj ne pripadaju prava na oskarovski selfie s najviše dijeljenja na Twitteru u povijesti već ona pripada glumcu Bradleyju Cooper koji je fotografiju snimio.

Stoga, nakon što su odvjetnici glumice upozorili medije da uklone sve fotografije svoje štićenice, urednici stranica zatražili su od njih da im dostave dokaz da Lawrence ima autorska prava ili da im daju ime osobe koja ima autorska prava.

Tako su ujedno pokušali natjerati glumicu da oda ime osobe koja je fotografije snimila želi li zaustaviti širenje fotografija.

Gola Jennifer i u muzeju

S druge strane, losangeleski umjetnik XVALA odlučio je isprintati platna na kojima će se nalaziti golišave Jennifer Lawrence i Kate Upton i izložiti ih u Muzeju suvremene umjetnosti, a riječ je o njegovom djelu "Strahujte od Googlea" u sklopu izložbe "Nema brisanja".

Njegova je namjera ukazati na opasnosti nedostatka privatnosti na internetu te naglasiti da ono što je objavljeno na mreži tamo ostaje zauvijek. Naravno, unatoč njegovoj namjeri da upozori druge, to se vjerojatno neće svidjeti ni Scarlett Johansson i pjevačici Britney Spears čije će se slike također naći na izložbi.

Pročitajte više