Održana glavna rasprava zbog uvrede Boba Dylana na račun Hrvata: "Želimo da ovo bude lekcija"

Screenshot: YouTube

NA SUDU u Francuskoj jučer je održana glavna rasprava u postupku koji se vodi protiv glavnog urednika francuskog izdanja magazina Rolling Stone, Michela Birnbauma. Iako je u središtu predmeta izjava Boba Dylana u kojoj je, kako navode tužitelji, "uvrijedio Hrvate", optužen je urednik magazina, a ne slavni glazbenik.

Tako je odlučio predistražni sud u travnju 2014. godine, a obrazloženje te odluke je sljedeće: Bob Dylan nije odobrio objavu intervjua u francuskom, već samo u američkom izdanju magazina. Sporna izjava Boba Dylana je tvrdnja koju je izrekao u intervjuu objavljenom 2012. godine, a koja, u slobodnom prijevodu, glasi: "Ako u sebi imate robovlasničke krvi ili krvi pripadnika Ku Klux Klana, crnici to mogu osjetiti. To ostaje. Baš onako kao što Židovi mogu osjetiti nacističku krv, ili kao što Srbi mogu osjetiti hrvatsku krv".

Nakon ove izjave, protiv Boba Dylana je 2013. godine podnesena prijava na temelju francuskih antidiskriminacijskih zakona zbog "javne uvrede i poticanja na mržnju", no, kao što je navedeno, sud je odlučio da odgovornost za objavu ove izjave snosi urednik francuskog Rolling Stonea.

Tužbu je, u ime Predstavničkog vijeća hrvatskih ustanova i zajednice Francuske, podnio odvjetnik Ivan Jurašinović, koji nam je u razgovoru rekao: "Zadovoljan sam činjenicom da je predmet dospio na sud i što se netko, prvi put u Francuskoj, mora opravdati za uvredu nanesenu Hrvatima. Iako još čekamo presudu, drago mi je što je na kraju jučerašnje glavne rasprave urednik francuskog izdanja Rolling Stonea, Michel Birnbaum, ipak izrazio jednu vrstu žaljenja, nije se ispričao, no, na moje inzistiranje izjavio je da mu je žao ako je uvrijedio Hrvate u Francuskoj. To je simbolično, ali daje do znanja da je svjestan pogreške".

Tužba je izazvala veliku pažnju medija i javnost, a Bob Dylan trebao se pojaviti na sudu kao svjedok na poziv optuženog, no nije se pojavio jer ga Birnbaum na kraju nije pozvao. Presuda je 16. lipnja, a ako se Birnbaum proglasi krivim, snosit će najvjerojatnije novčanu kaznu, objašnjava Jurašinović, no, kako dalje navodi, u cijeloj priči nije stvar u novcu nego u principima.

"Izašli smo na sud s ovim predmetom i to je veliki uspjeh. Ne tražimo novac niti odštetu, naše je potraživanje simbolično i iznosi jedan euro. No, želimo da ovo bude lekcija da se nitko ne može tako ponašati prema Hrvatima", navodi Jurašinović u izjavi za Index.

 

Pročitajte više