Odvjetnica Harper Lee pronašla još jednu nedovršenu knjigu

Foto: Getty Images

TONJA CARTER, odvjetnica spisateljice Harper Lee, pronašla je "velik broj stranica" koje bi mogle biti dio nove, vjerojatno nedovršene knjige, piše Wall Street Journal.

Naime, odvjetnica koja se u medijima, ali i na udaru kritika, našla nakon što je objavila nastavak američkog klasika "Ubiti pticu rugalicu", tvrdi da je rukopis prvi puta viđen 2011., ali da ga nije vidjela sve do nedavno.

Naime, "Go Set a Watchman" napisan je pedesetih godina prošlog stoljeća, nekoliko godina prije "Ptice rugalice", ali ga Lee nije objavila.

Rukopis je bio zaboravljen dok ga nije otkrila odvjetnica slavne književnice Tonja Carter.

"Nakon mnogo oklijevanja, podijelila sam priču s nekoliko ljudi kojima vjerujem i drago mi je što vas mogu obavijestiti da je oni smatraju vrijednom objavljivanja", priopćila je 88-godišnja Lee. "Zapanjena sam što će biti izdana nakon svih ovih godina".

Nakon što se informacija pojavila, mnogi su odvjetnicu kritizirali zbog objavljivanja materijala koji spisateljica vjerojatno s dobrim razlog nije htjela objaviti, a pojavile su se i sumnje da sama autorica, koja živi u staračkom domu u Alabami, nije ni svjesna da je odvjetnici dala dopuštenje da objavi ranije radove.

Međutim, odvjetnica i izdavač uvjeravaju javnost da autorica u potpunosti stoji iza objave dugoočekivanog nastavka.

Dodatni "šokovi" dogodili su se nakon što su se pojavili odlomci u kojima čitatelji doznaju da je pravedni Atticus Finch koje mnogi smatraju junakom američkih liberalnih vrijednosti, pod starije dane postao zagriženi rasist.

Iako je "Ubiti pticu rugalicu" jedini roman koji je objavila od 1960. godine, Lee je dobitnica brojnih nagrada, uključujući Pulitzera i Predsjedničku medalju slobode. Taj roman, o rasnoj diskriminaciji u njezinoj rodnoj Alabami, klasik je moderne američke književnosti. Diljem svijeta prodan je u više od 30 milijuna primjeraka i u nekim je anketama proglašen najboljim američkim romanom 20. stoljeća.

Istoimeni film snimljen je dvije godine poslije knjige i donio je autorima tri Oscara, uključujući onu za najboljeg glumca Gregoryju Pecku.

Pročitajte više