Odzvonilo Eurosongu: Sve veći broj zemalja odustaje od najvećeg glazbenog festivala na svijetu

Foto: Eurovision

ZBOG krize koja je zahvatila i veći dio Europe, na sljedećem 58. Eurosongu u Švedskoj svoje predstavnike neće imati Grčka, Portugal, Poljska, Cipar i Slovačka. Grci za trošak participacije od 100 tisuća eura nisu uspjeli naći sponzora, dok si Portugalci i Poljaci jednostavno ne mogu priuštiti taj trošak. Slična je situacija i s Ciprom i Slovačkom, a o odustajanju od natjecanja, ovih dana razmišljaju i Slovenci.

Što se tiče sudjelovanja "Lijepe naše", s HTV-a poručuju da problema neće biti. Sredstva za odlazak na Eurosong osigurana su u godišnjem programskom budžetu koji će, obećavaju s Prisavlja, biti isplaniran kako bi se izbjegli dodatni nepotrebni troškovi. Uostalom, podsjećaju, zbog opće štednje ukinuta je i sama glazbena priredba "Dora".

"Novac koji je bio predviđen za Doru uložit će se u promociju pjesme i vizualnu produkciju. HRT autonomno odlučuje o tomu, jer je producent Dore, a s klapom se očekuju vrlo dobri rezultati. Treba naglasiti da se ne traži najbolja klapska, već najbolja pop pjesma, ali u klapskoj izvedbi", rekla je za Index glasnogovornica HRT-a Dorotea Lazanin-Jelenc.

Nina Badrić prošle se godine direktno plasirala na Eurosong i s pjesmom "Nebo" u drugoj polufinalnoj večeri osvojila 12. mjesto. Mnogi su, uključujući skladatelja Zrinka Tutića, time bili nezadovoljni nazivajući njen nastup "potpunim debaklom".

Slično se pričalo i o njenog prethodnici Dariji Kinzer koja se s pjesmom "Celebrate" nije uspjela plasirati u finalni dio natjecanja. Mnogi se slažu kako se, osim financijskih razloga, iza tih i sličnih slučajeva krije pravi razlog otkazivanja i ovogodišnje Dore.



 

Pročitajte više