Omiljeni dječji romani na filmu: Kreću snimanja "Šegrta Hlapića" i "Zagonetnog dječaka"

DANAS je u Zagrebu održana konferencija na novinare povodom početka snimanja dugometražnih igranih filmova "Zagonetni dječak" redatelja Dražena Žarkovića i scenaristice Hane Jušić i "Šegrt Hlapić" scenarista i redatelja Silvija Petranovića, oba prema poznatim hrvatskim dječjim romanima.

Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvoje Hribar, izjavio je: "Ovo je osmi i deveti cjelovečernji film koji se počinje snimati u 2012., ali nije zadnji. Osim Brešanove tradicijske komedije drugi su bili teški, festivalski, a filmovi koje sad najavljujemo otvaraju prostor kina za cijelu domaću publiku".



"Zagonetni dječak" nastavak je napete detektivske priče "Koko i duhovi", prošlogodišnjeg i ovogodišnjeg kino-hita koji je u hrvatska kina privukao 86.000 gledatelja. Film nastaje prema istoimenom dječjem kriminalističkom romanu Ivana Kušana u produkciji Kinorame, glavne su uloge pripale Antoniju Paraču, Vanji Markovinović i Karlu Maloči, a film će u hrvatskim kinima zaigrati u proljeće 2013. godine.


"Šegrt Hlapić" temelji se na dječjem klasiku spisateljice Ivane Brlić-Mažuranić, najobjavljivanijem hrvatskom dječjem romanu koji je preveden na više desetaka jezika. Iz produkcijske tvrtke Maydi Film najavljuju "Šegrta Hlapića" kao zabavu za cijelu obitelj, posebno ističući važnost finalizacije u 2013. godini, u kojoj se obilježava stota obljetnica objave

"Čudnovatih zgoda Šegrta Hlapića". Identitet mladih glumaca još je nepoznat, a osim njih u filmu će se pojaviti Milan Pleština, Goran i Bojan Navojec, Hristina Popović i Livio Badurina.

"Mi smo na Balkanu, konkuriramo onim čime ‘Harry Potter’ ne može, imamo hrvatski jezik, brend i hrvatsku književnicu. Prevedena na više jezika nego što ih mi ovdje znamo - kineski, esperanto, bengalski…, ta knjiga ima najveće zasluge za širenje hrvatske kulture. Trebamo se baviti sami sobom, našim pejzažima i glumcima. Imamo i hrvatskog psa, tornjaka koji tumači Bundaša. Osim toga, publika je željna Šegrta Hlapića kao živog lika. 'Oliver Twist' je imao preko 40 filmskih
inkarnacija", izjavio je redatelj Silvije Petranović. Završetak snimanja planiran je za 15. studenoga 2012.

Pročitajte više